• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Eigenaar of huurder: welke waarborgen hebt u nodig in uw woningverzekering?

Waarvoor dient een woningverzekering?

Een woningverzekering beschermt uw woning (gebouw en/of inboedel) tegen schade. Denk bijvoorbeeld aan waterschade, overstroming, brand, elektrische oververhitting, natuurramp enz. Maar het belang van een woningverzekering verschilt al naargelang u huurder, eigenaar-bewoner of eigenaar niet-bewoner bent (u verhuurt aan een derde partij). DVV Verzekeringen zet alles voor u op een rij.

Woningverzekering voor huurders

Als huurder wil u uw inboedel beschermen tegen schade. Het is ook belangrijk om uw aansprakelijkheid te dekken tegenover de eigenaar (of een derde) in het geval uw inboedel schade zou veroorzaken aan het gebouw. Uw aansprakelijkheid kan dan worden ingeroepen en de eigenaar kan zich tegen u keren. Dat wordt de huurdersaansprakelijkheid genoemd. Stel u voor dat uw broodrooster vuur vat en ernstige schade toebrengt aan het gebouw... Deze aansprakelijkheid dekt ook de aansprakelijkheid voor uw eigen daden.

Een woningverzekering is niet wettelijk verplicht voor de huurder, maar wordt vaak opgelegd door de huurovereenkomst. Ontdek meer over de woningverzekering voor huurders.

Woningverzekering voor de eigenaar-bewoner

Als u eigenaar bent van een woning die u zelf bewoont, hebt u er alle belang bij om uw gebouw, maar ook uw inboedel, te beschermen. Logisch, want u wil uw investering en alles wat u dierbaar is beschermen. Denk er ook aan uw burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren, bijvoorbeeld als een dakpan op een auto valt en schade veroorzaakt.

Voor een eigenaar-bewoner is de woningverzekering niet wettelijk verplicht, maar de bank verplicht u vaak om deze verzekering af te sluiten als u een woonkrediet neemt. Zo zijn ze zeker dat zij worden terugbetaald bij totaal verlies. Ontdek meer over de woningverzekering voor eigenaars.

Woningverzekering voor eigenaar niet-bewoner

Bent u eigenaar van een woning die u verhuurt? Dan kiest u beter een verzekering die uw gebouw dekt, maar niet de inboedel. Het is inderdaad de huurder die zijn inboedel moet verzekeren, behalve als u een gemeubeld gebouw verhuurt. Als verhuurder kan u ook intekenen op een clausule ‘afstand van verhaal’. Deze clausule stelt dat uw verzekeraar geen schade zal verhalen op uw huurder.

Meestal verplicht de bank om een woningverzekering te nemen als u een woonkrediet aangaat. Ontdek meer over de woningverzekering voor eigenaars.

Samengevat

  Huurder Eigenaar-bewoner Eigenaar-verhuurder
Inboedel Alleen indien gemeubeld
Gebouw
Huurdersaansprakelijkheid
Afstand van verhaal

Wij helpen u graag!

Wil u meer weten over de woningverzekering? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt. Zij of hij beantwoordt graag uw vragen.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent