• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Woning kopen of huren als je op eigen benen gaat staan?

Huren of kopen: 2 mogelijke opties

Ga je voor het eerst op eigen benen staan? Super! Geen idee of je dan moet kiezen voor kopen of huren? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Hoe beslist je dan? Kijk naar je persoonlijke situatie en beslis welke voor- en nadelen in je geval doorwegen.

Huren: voor en tegen

  Pro  Contra
Geld en budget Je hebt geen onvoorziene kosten. Bovendien teken je geen financiële verbintenis op lange termijn. Je betaalt huur, maar de woning zal nooit van jou zijn. Als je verhuist, heb je geen kapitaal opgebouwd of eigendom verworven.
Vrijheid en flexibiliteit Zin om ergens anders te gaan wonen? Zoek je liever iets in de buurt van je nieuwe job? Geen probleem: je kan snel verhuizen. Omdat de woning niet van jou is, heb je niet de vrijheid om er grote werken in te doen. 
Risico’s De risico’s zijn zeer beperkt, want je zit niet vast aan een langlopende lening.  Je loopt altijd het risico dat je je woning moet verlaten. Bijvoorbeeld als de eigenaar beslist om de woning te verkopen of er zelf wilt in wonen.

Kopen: voor en tegen

  Pro  Contra
Geld en budget
  • Vastgoed is een veilige belegging. Bovendien bouw je er vermogen mee op. Op termijn kan je het ook verhuren of verkopen.
  • Als eigenaar geniet je van verschillende financiële tegemoetkomingen en belastingverlagingen.

 

  • Je geld zit vast. Bovendien zal je wellicht een woonkrediet  moeten nemen dat je op 15, 20, 25 of 30 jaar terugbetaalt. Je zal ook registratie- en notariskosten moeten betalen bij de aankoop.
  • Je moet rekening houden met heel wat extra kosten zoals water, elektriciteit, verwarming, herstellingen, verbouwingen, kosten voor eventuele gemeenschappelijke ruimtes, enz.

 

Vrijheid en flexibiliteit Een rode muur? Een inloopdouche? Het is jouw woning, je kan alle aanpassingen doen die je wenst.  Als je koopt, heb je minder bewegingsvrijheid. Je kan er beter van uitgaan dat je niet koopt om het jaar erop al te verhuizen … 
Risico’s Je loopt niet het risico dat je de woning moet verlaten. De woning is van jou, dus je moet nooit verhuizen.  Om de financiële risico’s te beperken, moet je een reserve voorzien. Bijvoorbeeld voor onverwachtste herstellingen of voor onderhoudskosten.

Je DVV-consulent helpt je!

Bij DVV verzekeringen sta je er nooit alleen voor. Heb je advies nodig om zeker te zijn dat kopen een goede zaak is voor je? Of ben je op zoek naar een goede woningverzekering? Je DVV-consulent beantwoordt graag je vragen.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent