• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Woning kopen of huren als u op eigen benen gaat staan?

Huren of kopen: 2 mogelijke opties

Gaat u voor het eerst op eigen benen staan? Super! Geen idee of u dan moet kiezen voor kopen of huren? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Hoe beslist u dan? Kijk naar uw persoonlijke situatie en beslis welke voor- en nadelen in uw geval doorwegen.

Huren: voor en tegen

  Pro  Contra
Geld en budget U hebt geen onvoorziene kosten. Bovendien tekent u geen financiële verbintenis op lange termijn. U betaalt huur, maar de woning zal nooit van u zijn. Als u verhuist, hebt u geen kapitaal opgebouwd of eigendom verworven.
Vrijheid en flexibiliteit Zin om ergens anders te gaan wonen? Zoekt u liever iets in de buurt van uw nieuwe job? Geen probleem: u kan snel verhuizen. Omdat de woning niet van u is, hebt u niet de vrijheid om er grote werken in te doen. 
Risico’s De risico’s zijn zeer beperkt, want u zit niet vast aan een langlopende lening.  U loopt altijd het risico dat u uw woning moet verlaten. Bijvoorbeeld als de eigenaar beslist om de woning te verkopen of er zelf wil in wonen.

Kopen: voor en tegen

  Pro  Contra
Geld en budget
  • Vastgoed is een veilige belegging. Bovendien bouwt u er vermogen mee op. Op termijn kan u het ook verhuren of verkopen.
  • Als eigenaar geniet u van verschillende financiële tegemoetkomingen en belastingverlagingen.

 

  • Uw geld zit vast. Bovendien zal u wellicht een woonkrediet  moeten nemen dat u op 15, 20, 25 of 30 jaar terugbetaalt. U zal ook registratie- en notariskosten moeten betalen bij de aankoop.
  • U moet rekening houden met heel wat extra kosten zoals water, elektriciteit, verwarming, herstellingen, verbouwingen, kosten voor eventuele gemeenschappelijke ruimtes, enz.

 

Vrijheid en flexibiliteit Een rode muur? Een inloopdouche? Het is uw woning, u kan alle aanpassingen doen die u wenst.  Als u koopt, hebt u minder bewegingsvrijheid. U kan er beter van uitgaan dat u niet koopt om het jaar erop al te verhuizen … 
Risico’s U loopt niet het risico dat u de woning moet verlaten. De woning is van u, dus u moet nooit verhuizen.  Om de financiële risico’s te beperken, moet u een reserve voorzien. Bijvoorbeeld voor onverwachtste herstellingen of voor onderhoudskosten.

Uw DVV-consulent helpt u!

Bij DVV Verzekeringen staat u er nooit alleen voor. Hebt u advies nodig om zeker te zijn dat kopen een goede zaak is voor u? Of bent u op zoek naar een goede woningverzekering? Uw DVV-consulent beantwoordt graag uw vragen.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent