• MyDVV

wonen

Thuis werken? 5 tips voor een goede werkplek

Inspiratie voor uw thuiskantoor

Nu we vaker van thuis werken, is een gezellige en comfortabele werkplek heel belangrijk! Geen idee hoe u dat voor elkaar krijgt? We geven u enkele tips om uw thuiskantoor praktisch en aangenaam in te richten.

1. Kies de juiste plek

Een aparte ruimte is natuurlijk de beste oplossing. Misschien kan u de logeerkamer herinrichten of tijdelijk uw intrek nemen in de slaapkamer van zoon- of dochterlief die vooral op hun kot zitten? Als dat niet kan, zoekt u het best ergens anders in huis een zo rustig mogelijk hoekje. Dit zijn dan een paar aandachtspunten:

  • Kies voor een plekje met voldoende licht. Hoe meer daglicht, hoe meer energie u krijgt.
  • Zit niet met uw rug naar het raam. Anders krijgt u last van reflecties op het scherm.

2. Zorg voor mentale rust

U wil natuurlijk niet dat uw kinderen aan uw bureau staan als u een videomeeting hebt. Of dat uw partner komt vragen wat jullie gaan eten. Duidelijke afspraken maken, is heel belangrijk. U kan bijvoorbeeld een bordje op de deur hangen dat duidelijk maakt of u al dan niet gestoord mag worden.
Hebt u last van het lawaai van uw huisgenoten? Dan kan u oordopjes of een geluidswerende koptelefoon gebruiken.

3. Let op de ergonomie

  • Zorg dat u een comfortabele stoel hebt om rugklachten te vermijden. Hebt u geen bureaustoel? Dan kan u altijd een kussen gebruiken voor extra ondersteuning.
  • Stel uw stoel en tafel zo op dat uw elleboog een hoek van 90° heeft.
  • Zorg voor een horizontale lijn tussen de bovenkant van uw scherm en uw ogen.

4. Zorg voor wat sfeer

Een sfeervolle bureaulamp is snel gekocht en neemt geen grote hap uit uw budget. Ga ook voor groen. Planten op uw werkplek zorgen voor sfeer, verlagen de stress en helpen om u beter te concentreren. Gewoon doen dus, ook als u geen groene vingers hebt. Een pannenkoekenplant, monsterra of zamioculcas krijgt u echt niet zo snel dood!

5. Laad uw batterijen regelmatig op!

Thuis werken biedt heel veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Privé en werk zijn minder gescheiden. U hebt misschien ook de neiging om langer door te werken. Uw batterijen opladen is dus nog belangrijker:

  • Breng structuur aan door duidelijke tijdblokken: eerst uw mails, daarna de dagelijkse videomeeting met uw collega’s, daarna even de benen strekken, daarna werk dat heel veel concentratie vraagt, daarna een uurtje voor uw taken als schooljuf of -meester enz.
  • Leg uw werk regelmatig weg. Schakel e-mail en andere berichten uit zodra uw werkdag erop zit.
  • Beweeg! Houdt u niet van lopen of fietsen? Dan kan u misschien regelmatig een wandeling doen met de hond, een online yogacursus volgen of - als dat ook geen optie is – een paar stretchoefeningen doen achter uw bureau.

Nog een laatste tip: ga niet rechtstreeks van uw werkplek naar uw huisgenoten, maar neem even een pauze voor u de switch maakt. Kleuters die hun enthousiaste verhalen kwijt willen of tieners die mopperen over school, als u nog half met uw hoofd in het werk zit, kan dat voor vuur zorgen…

We helpen u

Is uw thuiskantoor helemaal in orde? Zorg dan voor een goede woningverzekering voor uw werkplek en de rest van uw woning. Contacteer voor meer informatie uw DVV-consulent.

Gepubliceerd op 04/06/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent