• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Ziekte en ongevallen

Hoe zit het met de zwakke weggebruiker?

Alles over zwakke weggebruikers

Als je een zwakke weggebruiker bent, word je extra beschermd door de wet. Maar voor wie geldt het en hoe zit het in elkaar? We leggen het je allemaal uit.

Wat is een zwakke weggebruiker?

Als je als voetganger of fietser betrokken bent bij een ongeval met een motorvoertuig kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom worden voetgangers, fietsers en zelfs passagiers ‘zwakke weggebruikers’ genoemd en voorziet de wet extra bescherming.

Hoe word je als zwakke weggebruiker beschermd?

Als fietser of voetganger word je altijd vergoed als je een ongeval hebt. De verzekeraar van de auto of motor van de tegenpartij zal dan je lichamelijke en je materiële kosten betalen. Dus je medische kosten en invaliditeitskosten, maar ook schade aan je bril of kleding. Helaas kan het in de praktijk heel lang duren voor je je geld krijgt. Om dat te vermijden, is er de verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer.

Hoe zit het als je als zwakke weggebruiker in fout bent?

Ook dan wordt je lichamelijke en materiële schade vergoed. Enkel als je ouder bent dan veertien en het ongeval bewust hebt veroorzaakt, is dat niet langer het geval. Als je in fout bent, dan gelden er wel andere regels voor:

  • Schade aan je fiets: die schade wordt niet vergoed.
  • Schade aan het voertuig van de tegenpartij: je draait zelf op voor die kosten. Heb je een familiale verzekering? Dan zal die in je plaats tussenkomen.

Advies nodig?

Voor meer informatie over de verzekeringen die je kan nemen voor het verkeer, kan je altijd terecht bij je DVV-consulent. Hij of zij vertelt je er graag meer over.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent