Als je een zwakke weggebruiker bent, word je extra beschermd door de wet. Maar voor wie geldt het en hoe zit het in elkaar? We leggen het je allemaal uit.
Als je als voetganger of fietser betrokken bent bij een ongeval met een motorvoertuig kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom worden voetgangers, fietsers en zelfs passagiers ‘zwakke weggebruikers’ genoemd en voorziet de wet extra bescherming.
Als fietser of voetganger word je
altijd vergoed als je een ongeval hebt. De verzekeraar van de auto of motor van de tegenpartij zal dan je lichamelijke en je materiële kosten betalen. Dus je medische kosten en invaliditeitskosten, maar ook schade aan je bril of kleding. Helaas kan het in de praktijk heel lang duren voor je je geld krijgt. Om dat te vermijden, is er de
verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer.
Ook dan wordt je lichamelijke en materiële schade vergoed. Enkel als je ouder bent dan veertien en het ongeval bewust hebt veroorzaakt, is dat niet langer het geval. Als je in fout bent, dan gelden er wel andere regels voor:
- Schade aan je fiets: die schade wordt niet vergoed.
- Schade aan het voertuig van de tegenpartij: je draait zelf op voor die kosten. Heb je een familiale verzekering? Dan zal die in je plaats tussenkomen.
Voor meer informatie over de verzekeringen die je kan nemen voor het verkeer, kan je altijd terecht bij je
DVV-consulent. Hij of zij vertelt je er graag meer over.