• MyDVV

Ziekte en ongevallen

Hoe zit het met de zwakke weggebruiker?

Alles over zwakke weggebruikers

Als u een zwakke weggebruiker bent, wordt u extra beschermd door de wet. Maar voor wie geldt het en hoe zit het in elkaar? We leggen het u allemaal uit.

Wat is een zwakke weggebruiker?

Als u als voetganger of fietser betrokken bent bij een ongeval met een motorvoertuig kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom worden voetgangers, fietsers en zelfs passagiers ‘zwakke weggebruikers’ genoemd en voorziet de wet extra bescherming.

Hoe wordt u als zwakke weggebruiker beschermd?

Als fietser of voetganger wordt u altijd vergoed als u een ongeval hebt. De verzekeraar van de auto of motor van de tegenpartij zal dan uw lichamelijke en uw materiële kosten betalen. Dus uw medische kosten en invaliditeitskosten, maar ook schade aan uw bril of kleding. Helaas kan het in de praktijk heel lang duren voor u uw geld krijgt. Om dat te vermijden, is er de verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer.

Hoe zit het als u als zwakke weggebruiker in fout bent?

Ook dan wordt uw lichamelijke en materiële schade vergoed. Enkel als u ouder bent dan 14 en het ongeval bewust hebt veroorzaakt, is dat niet langer het geval. Als u in fout bent, dan gelden er wel andere regels voor:

  • Schade aan uw fiets: die schade wordt niet vergoed.
  • Schade aan het voertuig van de tegenpartij: u draait zelf op voor die kosten. Hebt u een familiale verzekering? Dan zal die in uw plaats tussenkomen.

Advies nodig?

Voor meer informatie over de verzekeringen die u kan nemen voor het verkeer, kan u altijd terecht bij uw DVV-consulent. Hij of zij vertelt u er graag meer over.

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent