• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Op reis in Europa? Vergeet de LEZ-zones niet

Wat is een LEZ-zone of lage-emissiezone?

In een lage-emissiezone of LEZ mogen de meest vervuilende auto’s niet binnen of is een vignet nodig. In België is dat al het geval in AntwerpenBrussel of Ghent bijvoorbeeld.. Ook in Europa hebben heel wat steden en regio’s al zo’n milieuzones. Denk maar aan Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en Verenigd Koninkrijk. De regels evolueren snel en verschillen van land tot land. Controleer dus voor je op reis vertrekt hoe het zit op je vakantiebestemming.
 

Hoe herken je een LEZ?

Als je een LEZ-zone binnenrijdt, dan wordt dat net als in België aangeduid door een verkeersbord. Ben je niet zeker of je binnen mag zonder vignet? Dan kanje je auto ook buiten het stadscentrum parkeren.

Hoe bestel je een vignet?

Jammer genoeg bestaat er vandaag (nog) geen officiële overkoepelende website waar je alle vignetten kan bestellen. Dit zijn alvast een paar mogelijkheden:

  • Voor Frankrijk kan je het vignet Crit’Air bestellen via de officiële website https://certificat-air.gouv.fr. Je betaalt 4,61 euro om het vignet toegestuurd te krijgen.
  • Voor het Duits milieuvignet kan je terecht op de websites van de steden of https://plakette24.de.
  • In Spanje kan je het ecovignet voor bijvoorbeeld Barcelona onder meer kopen in de plaatselijke postkantoren.

Wat als je zonder vignet rijdt?

Als je geen vignet hebt en toch een LEZ-zone binnenrijdt, dan kan je een boete krijgen. Ook als je gewoon op doorreis of op vakantie bent, moet je zorgen dat je in orde bent met de regels die gelden voor de milieuzones. Weet dat de boete in Frankrijk bijvoorbeeld kan oplopen van 68 tot 450 euros.

Ga je op vakantie?

Het is altijd handig om gedekt te zijn in geval van een probleem, zelfs in België. Zo word je van waar ook ter wereld gerepatrieerd en, indien je voor voertuigbijstand kiest, geniet je van pechverhelping ter plaatse (of wegslepen) en een vervangwagen voor max. 7 dagen. Lees meer over DVV Assistance.

Geactualiseerd op 17/04/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent