Als je een ongeval hebt, is het niet makkelijk om het hoofd koel te houden. Daarom zetten we de vijf belangrijkste stappen voor je op een rij.
1. Zorg voor de veiligheid
Bel de hulpdiensten als er gewonden zijn.
Doe een fluovest aan.
Plaats een gevarendriehoek en steek je knipperlichten aan.
Verplaats de wagen(s) indien mogelijk. Voor je dat doet, duid je best de positie van de wagens aan op de grond. Belangrijk: bij discussie over de omstandigheden laat je de auto’s beter staan.
2. Vul het aanrijdingsformulier ter plaatse in
Het aanrijdingsformulier zal helpen om het schadedossier vlot af te handelen en sneller een eventuele schadevergoeding te ontvangen.
Ook als je de enige betrokkene bent of als je samen met de tegenpartij beslist om het in der minne te regelen, vul je het formulier beter in. Zijn er meer dan twee auto’s betrokken? Dan moet je met elke tegenpartij een aanrijdingsformulier invullen.
3. Bel altijd de politie in de volgende gevallen
Je kan geen overeenstemming bereiken met de tegenpartij.
De tegenpartij pleegt vluchtmisdrijf.
Er zijn gewonden bij het ongeval.
De tegenpartij is onder invloed of heeft geen identiteitspapieren of groene kaart.
Tip: vraag altijd een kopie of het nummer van het proces-verbaal dat de politie opstelt. Vul ook als je de politie erbij haalt een aanrijdingsformulier in.
4. Neem foto’s en zoek getuigen
Je verzamelt het best zoveel mogelijk bewijzen. Het aanrijdingsformulier zal altijd de doorslag geven om te beslissen wie aansprakelijk is, maar foto’s van de plaats van het ongeval en schriftelijke verklaringen van getuigen vormen een interessante aanvulling. Weet dat getuigen enkel zullen weerhouden worden als ze geen familie zijn en niet in je auto zaten als passagier.
5. Verwittig je DVV-consulent
Contacteer zo snel mogelijk na het ongeval je DVV-consulent. Bezorg haar of hem je aanrijdingsformulier en het eventuele proces-verbaal of ander bewijsmateriaal. Zij of hij zal dan meteen je dossier opstarten en een erkende garage aanbevelen. Door te kiezen voor een erkende garage krijg je een vervangwagen (bij elk juridisch ongeval). Je DVV-consulent begeleidt je bij elke stap, van aangifte tot reparatie! Onze lijst met erkende garages vind je hier.
Tip: 5 dingen die zeker in je auto moeten liggen
In België ben je verplicht om deze zaken bij te hebben voor het geval je een ongeval hebt:
Fluohesje voor de bestuurder
Gevarendriehoek
Brandblusapparaat
Verbanddoos
Groene kaart, gelijkvormigheidsattest, inschrijvings- en keuringsbewijs
Je DVV-consulent is er voor je
Heb je vragen over je aanrijdingsformulier of je autoverzekering? Ga langs bij je DVV-consulent.
Met voertuigbijstand kan je rekenen op hulp bij pech, een ongeval of diefstal van je auto. Ontdek hoe het zit bij DVV verzekeringen en noteer de nummers die je kan bellen.