• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Fiets en motor

Leren fietsen, dat kan op eender welke leeftijd!

Praktische tips voor volwassenen en kinderen

Heb je nooit leren fietsen, maar doe je in je dromen wel heerlijke fietstochten? Of wil je je kleuter leren fietsen? We geven praktische tips voor zowel volwassenen als kinderen.

5 tips om als volwassene te leren fietsen

Fietsen is gezond, goedkoop en gewoon leuk. En gelukkig is het nooit te laat om het te leren! In heel wat steden en gemeenten worden er fietslessen georganiseerd voor volwassenen. Doe navraag bij je in de buurt of zoek naar fietsscholen op internet. Wil je toch liever in alle rust leren fietsen met je partner of een vriend(in)? Dit zijn onze vijf tips:

 1. Loop eerst met de fiets aan de hand en oefen het op- en afstappen. Zo krijg je een beetje vertrouwen.
 2. Neem plaats op het zadel en houd de voeten op de grond. Zorg dat het zadel voldoende laag staat zodat je je veilig voelt. Zet met beide voeten af en laat je even uitbollen.
 3. Zet één trapper laag en de andere hoog. Plaats een voet op de lage trapper (kijk bij welke voet je jezelf het meest comfortabel voelt), duw af en laat je uitbollen zonder dat je voeten echt van de grond zijn.
 4. Zet je tweede voet op de hoge trapper en doe dezelfde oefening.
 5. Kijk voor je en probeer rond te trappen. Let erop dat je niet te veel gaat slingeren.

Lukt dat min of meer? Dan zit het lastigste werk erop! Nu is het een kwestie van leren starten en stoppen, leren bochten nemen en vertrouwen tanken. Doe zeker eerst op een veilige plek ervaring op voor je echt het verkeer ingaat. Lees onze tips om veilig te fietsen.

5 tips om je kinderen te leren fietsen

Kinderen leren fietsen kan heel snel al spelenderwijs:

 • Vanaf twee à drie jaar kan je kindje al op een loopfietsje. Zo leren ze al voortbewegen en evenwicht houden. Is zoon of dochter geen fan van een loopfietsje? Dan kan je een driewieler proberen. Zo’n fietsje biedt het voordeel dat de beentjes al goed geoefend worden.
 • Vanaf vier à vijf jaar is een gewone fiets het proberen waard. Het ene kind zal er al snel met een rotvaart vandoor gaan. Het andere kind is eerder voorzichtig en zal pas op zijn 7e kunnen fietsen na maanden oefenen.

Met deze vijf tips zetten we je op weg:

 1. Leer je kind fietsen als het er echt klaar voor is en met de juiste fiets. Koop dus zeker geen fiets op de groei, want anders zal het zich niet veilig voelen. Laat je kind ook van jongs af een helm aan doen.
 2. Laat het wennen aan zijn of haar fiets en zorg dat het voldoende vertrouwen heeft. Als het kind schrik heeft, kan je een sjaal rond zijn of haar middel knopen of een borstelstok bevestigen aan het zadel.
 3. Zet een trapper omhoog en vraag je kind om zijn of haar voetje op de trapper te zetten en af te duwen. Na een tijdje kan je de sjaal of de stok heel even los loslaten. En daarna is het oefenen, oefenen, oefenen.
 4. Leer het vlot op- en afstappen en remmen. Je kan je kind ook voorbereiden op het verkeer door een parcours op de grond te tekenen zodat het leert bochten maken.
 5. Kies voor je eerste tochtje rustige fietspaden, zonder veel ander verkeer of voetgangers. 

We helpen je

Is het gelukt om te leren fietsen? Dan kan het echte genieten beginnen! Om met een gerust gevoel de baan op te gaan, zorg je best ook voor een goede Fietsverzekering. Vraag meer info aan je DVV-consulent.

Goed om te weten

 • De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.
 • De Fietsverzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van 1 jaar. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures.
 • Ga voor meer informatie naar een DVV-consulent of bekijk de volgende documenten:

Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.

Gepubliceerd op 07/04/2021

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent