• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioensparen

Kan je je pensioensparen vervroegd opnemen?

Pensioensparen afkopen: goed idee of niet?

Heb je grote onverwachte kosten en vraag je jezelf af of je het spaarpotje van je pensioensparen kan gebruiken? In theorie is dat een mogelijkheid, maar financieel is het niet interessant.

Wanneer ontvang je normaal je pensioensparen?

Normaal begin je met pensioensparen voor je 55ste en neem je je pensioenkapitaal op als je 65 jaar bent. Dat is ook het voordeligst. In dat geval is de eindbelasting van 8% al afgehouden op je 60ste, maar kan je wel verder blijven sparen met fiscaal voordeel tot en met je 64ste levensjaar. Je geniet voor die stortingen nog een fiscaal voordeel, maar hoeft er geen belasting meer op te betalen. 

Wat zijn de gevolgen als je je pensioensparen vroeger opvraagt?

Afhankelijk van de datum waarop je je pensioenkapitaal wilt opnemen, kunnen de gevolgen verschillen:

  • Na je 60ste: de eindbelasting is al afgehouden, dus je hoeft geen rekening te houden met een boetetarief. Je betaalt geen extra belasting.
  • Voor je 60ste: je betaalt een belasting van meestal 33 % (+ gemeentebelasting) op het bedrag dat je bijeen spaarde. Als je een opvraging voor je 60ste kan vermijden, is dat dus zeker aan te raden. Kan dat niet? Probeer het bedrag van de opname dan zoveel mogelijk te beperken.

Weet ook dat er geen uitstapkosten zijn in de laatste vijf jaar, daarvoor wel. Ontdek alle details over uitstapkosten en gratis uitstapmogelijkheden bij pensioensparen.

Heb je nog een vraag over pensioensparen?

Wil je beginnen met pensioensparen? Ben je op zoek naar advies van een echte specialist om zeker te zijn van de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie? Vraag meer info aan je DVV-consulent. Zij of hij helpt je graag.

Gepubliceerd op 23/06/2020

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent