Auto

Is mijn rijbewijs nog geldig?

Wanneer moet ik mijn rijbewijs vervangen?

In België bestaan twee formaten van rijbewijs. Het oude model in drie luiken op roos papier en het nieuwe rijbewijs met het formaat van een bankkaart. Sinds een tiental jaar wordt enkel dat laatste model nog geleverd. Ben jij een van de 900.000 Belgen die hun rijbewijs moeten vernieuwen in 2023 en 2024? 

Wanneer moet ik mijn rijbewijs in bankkaartmodel vernieuwen?

Het “nieuwe” rijbewijs (niet meer zo nieuw want de eerste exemplaren werden verdeeld in 2010) met het formaat van een bankkaart is 10 jaar geldig. Waarom? Om namaak tegen te gaan. Deze geldigheidsdatum staat op de achterkant van het rijbewijs bij punt 4b.

Sinds mei 2023 stuurt de administratie je een brief om je te verwittigen dat je rijbewijs binnenkort vervalt en dat het dus tijd is om het te vervangen. Reageer meteen wanneer je deze brief ontvangt want het vervangen van je rijbewijs kan 2 tot 3 maanden in beslag nemen.  

Hoeveel kost het vernieuwen van mijn rijbewijs?

De kost voor het maken van het rijbewijs is 20 euro. Daar moet je nog de gemeentetaks bijtellen. Afhankelijk van je gemeente kost het tussen de 22,50 en 40 euro om je rijbewijs te vernieuwen. Dat is een relatief laag bedrag vergeleken met de boete die je riskeert voor rijden met een vervallen rijbewijs… 

Zijn er nog gevallen waarbij ik een nieuw rijbewijs moet vragen?

Of je nu het nieuwe model van rijbewijs hebt of het oude, je moet het vervangen als het versleten is of onleesbaar. Je moet ook een nieuw rijbewijs vragen bij diefstal of verlies.

Heb je nog een papieren rijbewijs en lijk je niet meer op de foto die erop staat? Of is je papieren exemplaar ingetrokken in het buitenland? Dan moet je ook een nieuw rijbewijs aanvragen. 

Wat moet ik doen bij diefstal of verlies van mijn rijbewijs?

Ga naar het politiekantoor van je domicilieadres om de diefstal of het verlies aan te geven en neem een recente pasfoto mee. De politie zal je dan een attest geven. Dat neem je, samen met 2 recente pasfoto’s, mee naar de dienst Burgerlijke stand van je gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. 

Tot wanneer is mijn papieren rijbewijs geldig?

Ook al is het zogezegd levenslang geldig, je zal je papieren rijbewijs moeten vervangen voor 2032. Je kan het echter voor deze datum al vervangen door een nieuw exemplaar met het formaat van een bankkaart, ook al is dat niet verplicht. 

Is mijn papieren rijbewijs geldig in het buitenland?

Je papieren rijbewijs is geldig in de Europese Unie, maar om elk misverstand te vermijden is het beter om het te vervangen door een rijbewijs in bankkaartmodel. Als je buiten de Europese Unie reist, moet je een internationaal rijbewijs aanvragen bij je gemeente.   

Ben je correct verzekerd als bestuurder?

Bij een ongeval in fout dekt je verzekering BA Auto Mobility niet je eigen lichamelijke letsels. De verzekering Verkeer (ook bestuurdersverzekering genoemd) dekt je als je bestuurder bent van je eigen wagen of een andere wagen. 

Ontdek de verzekering Verkeer

Gepubliceerd op 27/04/2023

Goed om te weten

Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid
  • Vervangwagen gedurende de herstelling na een ongeval in België (en tot 30 km over de grens) als u een garage kiest die erkend is door DVV.
  • De EcoMobility-korting (CO2-voordeel) kan alleen toegekend worden aan nieuwe Mobility-polissen of bij wijziging van het voertuig in een bestaande Mobility-polis. De benzine- en hybride benzinevoertuigen die minder dan 130g/km CO2 uitstoten, de diesel- en hybride dieselvoertuigen die minder dan 115 g/km CO2 uitstoten (NEDC-norm die u vindt op het gelijkvormigheidsattest of uw bestelbon) en de elektrische voertuigen komen in aanmerking voor deze korting.
  • De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:

De autoverzekering Mobility is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Verzekering Verkeer
  • Voor de waarborg Overlijden wordt de vergoeding tot de helft herleid voor verzekerden die op de dag van het ongeval tussen 5 jaar en 15 jaar oud zijn of 70 jaar of ouder zijn.
  • Voor de waarborg Blijvende Invaliditeit wordt voor verzekerden die op de dag van het ongeval nog geen 16 jaar zijn de vergoeding verdubbeld. Voor verzekerden van 70 of meer wordt de vergoeding tot de helft herleid.
  • Uitgesloten van deze verzekering zijn onder andere de lichamelijke ongevallen door dronkenschap van een verzekerde, zelfmoord of poging tot zelfmoord van een verzekerde, roekeloze daden, weddenschappen, uitdagingen van een verzekerde of ongevallen opzettelijk veroorzaakt door een verzekerde of een begunstigde.
  • De verzekering Verkeer wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:

De verzekering Verkeer is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten