• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets en motor

Moet een scooter ingeschreven worden?

Moet je een bromfiets inschrijven of niet?

Laveer je graag door het verkeer op je bromfiets of je speed pedelec? Heeft je tiener zich een scooter gekocht met het geld dat hij deze zomer heeft verdiend? Om in orde te zijn, moeten die voertuigen in principe voorzien zijn van een nummerplaat. De meeste moeten ook verzekerd zijn. We bekijken het even van dichterbij.

Welke voertuigen moeten ingeschreven worden?

De volgende voertuigen waarvan de maximale snelheid ligt tussen 6 en 45 km/uur moeten ingeschreven worden om ze te mogen gebruiken op de openbare weg:

  • Bromfietsen en scooters met 2 of 3 wielen
  • Speed pedelecs
  • Lichte vierwielers met een maximaal (leeg)gewicht van 350 kg en een maximaal vermogen van 6 kW

Welke voertuigen moeten niet worden ingeschreven?

Het gaat met name om de volgende voertuigen:

  • Voertuigen die uitsluitend bestemd zijn voor personen met een lichamelijke beperking
  • Hoverboards
  • Mini-motorfietsen

Hoeveel kost de inschrijving van een scooter, een bromfiets of een speed pedelec?

Een nummerplaat kost 30 euro. Voeg daar eventueel 12 euro aan toe als je je tweedehandsvoertuig (zie verder) vooraf moet inschrijven bij bpost. Dat stelt eigenlijk niets voor gelet op de mogelijke boete van 116 euro als je rondrijdt zonder nummerplaat!

Welk type nummerplaat krijg je?

Nummerplaten van het type “fiets” hebben het formaat 10 x 12 cm en je bevestigt ze op de daartoe voorziene plaats achterop het voertuig. De eerste letters hangen af van het type voertuig dat je bestuurt:

  • S-A voor bromfietsen en scooters van klasse A (max. 25 km/uur)
  • S-B voor bromfietsen en scooters van klasse B (max. 45 km/uur)
  • S-P voor speed pedelecs
  • S-U voor lichte vierwielers

Als de nummerplaat begint met een M, dan wordt je voertuig beschouwd als een motorfiets. Het formaat zal ook verschillen.

Welke procedure moet je volgen om een voertuig in te schrijven?

> Hoe laat je een nieuw voertuig inschrijven?

  1. Vul het roze formulier in dat je van de verkoper hebt gekregen en onderteken het.
  2. Bezorg het aan je DVV-consulent die de aanvraag doet via de toepassing WebDIV.
  3. Betaal de rekening als hij/zij je de nummerplaat 1 of 2 dagen later bezorgt.

> Hoe laat je een tweedehandsvoertuig inschrijven?

  1. Laat je voertuig voorinschrijven (cylinderinhoud ≤ 125 cm³, behoudens uitzonderingen) in een daartoe gemachtigd kantoor van bpost voor het herinschrijven van tweedehandsvoertuigen.
  2. Vul het formulier van bpost in en onderteken het.
  3. Bezorg het formulier en het door bpost geschrapte inschrijvingsbewijs aan je DVV-consulent, die de inschrijving aanvraagt via de toepassing WebDIV.
  4. Betaal de rekening als hij/zij je de nummerplaat (als het gaat om een nieuwe nummerplaat) en het inschrijvingsbewijs bezorgt.

Welke verzekering is verplicht voor een scooter of een bromfiets?

Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is verplicht voor bromfietsen en scooters van klasse A (max. 25 km/uur) en van klasse B (max. 45 km/uur). Die verzekering BA dekt de schade die je berokkent aan derden als je aansprakelijk bent voor een ongeval met je bromfiets. Daartegenover staat dat je je speed pedelec niet moet verzekeren, behalve als die is uitgerust met een autonome motor waarmee je je kan voortbewegen zonder te trappen.

Goed om te weten: als je kind van 16 of 17 jaar een scooter of een bromfiets bestuurt, dan moet jij de verzekering op jouw naam nemen tot hij of zij meerderjarig is. 

Geniet gratis bijstand

Kies voor de verzekering BA Bromfiets van DVV en geniet gratis bijstand 24/24 bij een ongeval in België. Of je nu in fout bent of niet.

Gepubliceerd op 22/08/2023

  • De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance. 
  • Het verzekeringscontract Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets (BA Bromfiets) wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. 
  • Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:
  • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent