• MyDVV

Wonen

Forfaitaire of werkelijke beroepskosten: wat kiezen?

Beroepskosten: forfaitair of werkelijk

Beroepskosten zijn kosten die u maakt voor uw werk en die u mag inbrengen in uw belastingen. Hoe hoger uw beroepskosten, hoe minder belastingen u betaalt op het einde van de rit. Weet dat er 2 soorten beroepskosten zijn.

1. Forfaitaire beroepskosten

Als u zelf niets doet, dan houdt de fiscus rekening met een forfait voor uw beroepskosten. Hoeveel het forfait bedraagt, hangt af van uw inkomen. Afhankelijk van de inkomensschijf past de fiscus een percentage toe van 3 tot 30%. Het forfait kan nooit hoger zijn dan 4.320 euro. Let op: zelfstandigen kunnen niet kiezen voor forfaitaire beroepskosten.

2. Werkelijke beroepskosten

De werkelijke beroepskosten moet u kunnen bewijzen. In de praktijk kan u de volgende kosten inbrengen als werkelijke beroepskosten:

  • Kosten voor uw woon-werkverkeer: u kan 0,15 euro aangeven per kilometer die u doet met de auto en 0,24 euro per kilometer als u met de fiets naar het werk gaat (inkomstenjaar 2019).
  • Kosten voor telewerk: u kan de kosten gedeeltelijk inbrengen als u thuis voor uw werk een computer, kantoormateriaal en internet nodig hebt.
  • Kosten voor uw thuiskantoor: in functie van de oppervlakte van uw bureau kan u uw kosten voor huur, energie enz. inbrengen.
  • Professionele literatuur: abonnementen op tijdschriften of kranten kan u aftrekken. Het moet wel altijd verband houden met uw werk.
  • Restaurantkosten: als u een btw-bonnetje hebt, kan u 69% van bijvoorbeeld een businesslunch inbrengen.
  • Opleidingskosten: u kan vormingen inbrengen die aansluiten bij uw job.

De werkelijke beroepskosten moet u invullen op uw belastingbrief bij de codes 258-03 of 258-70.

Kiest u voor forfaitaire of werkelijke beroepskosten?

U doet het best zelf de oefening. Voor elke werkelijke beroepskost moet u een bewijs hebben. Goed om te weten: als uw werkelijke kosten toch lager uitvallen omdat de fiscus kosten verwerpt of corrigeert, dan valt u in het slechtste geval terug op uw forfait. De forfaitaire beroepskosten zijn de minimale aftrek waarop u altijd recht hebt.

Uw DVV-consulent is er voor u

Hebt u advies nodig? De DVV-consulent in uw buurt helpt u graag.

Gepubliceerd op 15/10/2019 

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent