• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Gezin

Scheiding? Vergeet je verzekeringen niet!

Wat met je verzekeringen bij een scheiding?

Bij een relatiebreuk moet er heel wat geregeld worden. Na een scheiding zijn je verzekeringen misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je kan ze beter ook (laten) nakijken. Soms moet alleen de naam of het adres aangepast worden op de polis, soms is een meer ingrijpende aanpassing nodig. Geen idee hoe je eraan begint? We sommen de mogelijkheden op voor de verschillende verzekeringen

Hoe moet het met de verzekering van je auto?

Als je de auto overneemt en de autoverzekering op jouw naam staat, hoef je niets te doen. Enkel je nieuwe adres doorgeven als je verhuist. Neemt je partner de auto over, maar staat de verzekering op jouw naam? Dan moet je zorgen dat de polis aangepast wordt. Ook voor je andere verzekeringen zoals bijstand, rechtsbijstand en omniumverzekering is het belangrijk dat de verzekeringen op de juiste persoon staan.

Tip

Je regelt best ook de overdracht van de nummerplaat voor de scheiding is uitgesproken als de auto van effectieve eigenaar verandert. Doe je dat pas als de scheiding is uitgesproken, dan moet de auto opnieuw ingeschreven worden.

Beslis je om de gezinswagen ook na de scheiding te delen? Dan moet je dat aan je verzekeraar doorgeven zodat de nodige aanpassingen kunnen worden gedaan.

Wat met de verzekering van je woning?

Ook voor je gezinswoning moet je na een scheiding moeilijke beslissingen nemen die gevolgen hebben voor je verzekeringen:

  • Als je op hetzelfde adres blijft wonen, blijft de woningverzekering verder lopen. Dan hoef je alleen de naam en eventueel de gezinssamenstelling te laten aanpassen op de polis.
  • Als je verhuist naar een nieuw huis of appartement, dan zal je moeten intekenen op een nieuwe woningverzekering

Hoe zit het met je schuldsaldoverzekering?

Als je zou overlijden, betaalt je schuldsaldoverzekering het openstaande deel van je woonkrediet (het ‘schuldsaldo’) af. Je partner of erfgenamen moeten dan de maandelijkse aflossingen niet meer doen. Als je gaat scheiden, hangen de gevolgen voor de schuldsaldoverzekering af van de beslissing rond de gezinswoning:

  • Als jij de gezinswoning behoudt en het woonkrediet verder aflost, dan zal je ook de persoon zijn die de premies voor de schuldsaldoverzekering moet betalen. Contacteer je verzekeraar om te bespreken of het verzekerde kapitaal ook dan volstaat. Anders is het mogelijk dat je nabestaanden toch nog een groot deel van het woonkrediet moeten aflossen als er iets met je zou gebeuren.
  • Als je ex-partner volledige eigenaar wordt of de gezinswoning wordt verkocht, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan de polis omzetten in een gewone overlijdensverzekering, de polis koppelen aan het woonkrediet voor je nieuwe woning of de reserves afkopen.

Is er een impact op je familiale verzekering?

Als jij en je partner scheiden, dan zijn er gevolgen voor je familiale verzekering:

  • Hebben jullie kinderen? Dan zijn jullie samen aansprakelijk voor de schade die jullie kinderen aanrichten als ze jonger zijn dan 18. Bij een schadegeval kunnen slachtoffers kiezen of ze die verhalen op jou of op je ex-partner. Het is dus interessant om beiden een familiale te hebben.
  • Hebben jullie geen kinderen? Ook in dat geval heb je beter een familiale verzekering om je de financiële zorgen te besparen. Stel dat je bijvoorbeeld met een winkelwagentje tegen een andere auto rijdt op de parking. Of dat je hond in een onstuimige bui een wandelaar in de kuit bijt. Alle materiële en lichamelijke schade aan derden wordt vergoed door je familiale verzekering. 

Tip: laat je verzekeringen checken bij een scheiding

Je DVV-consulent bekijkt graag samen met je of je niet over- of onderverzekerd bent. Zeker als je persoonlijke situatie verandert, is dat belangrijk.

Gepubliceerd op 21/02/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent