Bij een relatiebreuk moet er heel wat geregeld worden. Na een scheiding zijn je verzekeringen misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je kan ze beter ook (laten) nakijken. Soms moet alleen de naam of het adres aangepast worden op de polis, soms is een meer ingrijpende aanpassing nodig. Geen idee hoe je eraan begint? We sommen de mogelijkheden op voor de verschillende verzekeringen.
Als je de auto overneemt en de autoverzekering op jouw naam staat, hoef je niets te doen. Enkel je nieuwe adres doorgeven als je verhuist. Neemt je partner de auto over, maar staat de verzekering op jouw naam? Dan moet je zorgen dat de polis aangepast wordt. Ook voor je andere verzekeringen zoals bijstand, rechtsbijstand en omniumverzekering is het belangrijk dat de verzekeringen op de juiste persoon staan.
Je regelt best ook de overdracht van de nummerplaat voor de scheiding is uitgesproken als de auto van effectieve eigenaar verandert. Doe je dat pas als de scheiding is uitgesproken, dan moet de auto opnieuw ingeschreven worden.
Beslis je om de gezinswagen ook na de scheiding te delen? Dan moet je dat aan je verzekeraar doorgeven zodat de nodige aanpassingen kunnen worden gedaan.
Ook voor je gezinswoning moet je na een scheiding moeilijke beslissingen nemen die gevolgen hebben voor je verzekeringen:
Als je zou overlijden, betaalt je schuldsaldoverzekering het openstaande deel van je woonkrediet (het ‘schuldsaldo’) af. Je partner of erfgenamen moeten dan de maandelijkse aflossingen niet meer doen. Als je gaat scheiden, hangen de gevolgen voor de schuldsaldoverzekering af van de beslissing rond de gezinswoning:
Als jij en je partner scheiden, dan zijn er gevolgen voor je familiale verzekering:
Je DVV-consulent bekijkt graag samen met je of je niet over- of onderverzekerd bent. Zeker als je persoonlijke situatie verandert, is dat belangrijk.
Gepubliceerd op 21/02/2023
Ga je scheiden en heb je samen een woning of appartement gekocht? Hoe moet het dan met je woonkrediet? Bekijk de verschillende scenario’s.
Overweeg je om een eigen stek te kopen? Dat stel je jezelf vast duizenden vragen. Ken je bijvoorbeeld het verschil tussen een vaste en een variabele rentevoet?
Driekwart van de Belgen woont in zijn eigen woning. Wil je ook een eigen stek, maar twijfel je tussen kopen of renoveren? We zetten de voor- en nadelen op een rij.