Op je eigen lapje grond mag je niet altijd helemaal zelf beslissen wat je bouwt. De stedenbouwkundige bouwvoorschriften zullen duidelijk maken wat de richtlijnen zijn in verband met[IT1] :
Check ook zeker of je de verplichting hebt om binnen een bepaalde tijd te bouwen.
Als je bouwgrond koopt, is het ook belangrijk dat je controleert hoe het zit met het terrein:
Op basis van de antwoorden op die vragen moet je eventueel rekening houden met extra kosten of vergunningen:
Als je bouwgrond koopt, bekijk je uiteraard of het perceel goed gelegen is. Het openbaar vervoer, scholen, winkels, gezondheidszorg in de buurt zullen bepalen of de locatie goed zit. Voor Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je checken hoe de bouwgrond op die vlakken scoort door de Mobiscore te berekenen.
Ook de oriëntatie is belangrijk. Een woning bouwen die open is naar het zuiden zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat je energiefactuur lager zal uitvallen.
Naast de prijs voor de bouwgrond moet je rekening houden met heel wat andere kosten:
Goed om te weten: als je bouwgrond koopt en van plan bent om er binnen de vijf jaar je hoofdverblijfplaats te vestigen, krijg je korting op de registratierechten (‘abattement’).
Voor een beter beeld van de kosten bovenop de prijs van de bouwgrond zelf, kan je een simulatie van de aankoopkosten maken.
Bouwgrond gevonden? Check. Weet je hoeveel je kan lenen? Check. Goede woningverzekering? Check. En voor persoonlijk advies staat je DVV-consulent, die ook kredietmakelaar is, voor je klaar.
Gepubliceerd op 22/06/2021
Renovatiepremies verschillen van regio tot regio en veranderen jaar na jaar. Ontdek op welke premies je recht hebt in Vlaanderen, Brussel of Wallonië.
Ga je bouwen? Ontdek aan welke energienormen je nieuwbouw moet voldoen en leer meer over EPB en BEN in Vlaanderen en Brussel, en de Q-ZEN-norm in Wallonië.
Wil je als alleenstaande een woning kopen? Je bent niet alleen. Alleen een woning kopen, is moeilijker, maar gelukkig niet onhaalbaar als je goed bent voorbereid.