• MyDVV

Kredieten

Hoeveel kan u lenen voor uw woning?

3 factoren bepalen hoeveel u kan lenen voor uw huis of appartement

Als u bij een financiële instelling langsgaat om geld te lenen voor uw eigen woning, dan zal die met verschillende factoren rekening houden voor ze u een lening toestaan. Op die manier beschermen ze zichzelf en u.

1. Hoeveel inkomen hebt u maandelijks?

Een vast werk is belangrijk om een lening te krijgen bij een financiële instelling. Als u zelfstandige bent of als uw inkomen schommelt, dan zal een gemiddelde genomen worden over een langere periode. Als maximale afbetaling geldt een derde van uw netto-inkomen. Logisch, want u hebt nog geld nodig om te kunnen leven en om uw vaste kosten te kunnen betalen.

2. Hebt u startkapitaal?

Financiële instellingen zijn niet erg geneigd een lening toe te staan voor de volledige waarde van de woning. Meestal is dat maximaal 90% van de som van de aankoopprijs en de bijkomende kosten (registratie-, notariskosten enz.). Het is dus aan te raden om vooraf een spaarpotje aan te leggen.

3. Hoe lang zal uw lening lopen?

De meeste financiële instellingen gaan ervan uit dat uw lening moet afbetaald zijn op uw 70e. Als u een woning koopt op uw 25e is een langere looptijd mogelijk dan op uw 50e en zal u dus meer kunnen lenen. 

Simuleer uw woonkrediet

Wil u al een idee hebben van hoeveel u zou moeten afbetalen als u een bepaald bedrag leent? Of wat de invloed is van een langere looptijd op het maandelijkse bedrag dat u moet terugbetalen? Dat kan heel eenvoudig met de simulator van DVV. Bent u op zoek naar advies of naar meer informatie voor uw woonkrediet? Neem contact met uw DVV-consulent die ook kredietmakelaar is. Zij of hij geeft u met veel plezier alle details.

Gepubliceerd op 30/09/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent