Een huurwaarborg is een bedrag dat van tevoren door de verhuurder wordt bepaald en dat de huurder betaalt. Die som dient als financiële garantie. Als de huurder bijvoorbeeld de huur niet betaalt of de woning beschadigt, mag de verhuurder de borg deels of volledig houden ter compensatie. Hoe dat precies werkt, ontdek je in dit artikel.
TIP: ben je hier als (toekomstige) (ver)huurder? Neem dan zeker ook een kijkje bij onze woonverzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start. Zo genieten je woning en je inboedel optimale bescherming!
Hoewel een huurwaarborg niet wettelijk verplicht is, zit deze vervat in de meeste overeenkomsten. Daarnaast moet een borg voldoen aan een aantal belangrijke wettelijke regels. Zo mag een verhuurder in het Vlaamse Gewest sinds 2019 maximaal 3 maanden huur vragen. In Wallonië en Brussel mag een huurwaarborg die op naam van de huurder op een geblokkeerde spaarrekening wordt gezet, niet meer zijn dan twee maanden huur.
De verhuurder mag in zijn contract zelf kiezen tegen wanneer de huurders hun huurwaarborg moeten betalen. In de praktijk gebeurt dat meestal vóór de overhandiging van de sleutels.
Je mag als verhuurder niet vragen om de waarborg contant te betalen of over te schrijven naar een rekening op eigen naam. In plaats daarvan kan de huurder — met goedkeuring van
de verhuurder — kiezen uit de volgende 4 opties.
Huurders die het moeilijk hebben om de huurwaarborg te betalen kunnen aankloppen bij het OCMW of de huurwaarborg renteloos lenen via het Vlaams Woningfonds.
Op het einde van de huurperiode moet de verhuurder de huurwaarborg binnen de 2 maanden vrijgeven aan de huurder. Als het geld op een geblokkeerde rekening staat, heeft de huurder ook recht op de verworven interesten.
Is er sprake van betalingsachterstand of huurschade? Dan mag de verhuurder (een deel van) de huurwaarborg houden om de extra kosten te dekken.
Opgelet: verhuurders kunnen huurschade enkel bewijzen met de plaatsbeschrijving. Dit wettelijk verplichte document stel je op bij zowel de start als het einde van de overeenkomst. Als dit niet gebeurt, kan en mag de huurder weigeren om de schade te vergoeden.
De huurwaarborg is dus een essentieel onderdeel van het huurproces. Het dient als een financiële garantie voor de verhuurder en beschermt de belangen van beide partijen in geval van geschillen of schade aan het gehuurde pand.
Of je nu huurt of verhuurt: bij DVV vind je voor elke woning de gepaste bescherming. Inclusief persoonlijke bijstand. Zelfs wanneer je een helpende hand nodig hebt omdat je jezelf hebt buitengesloten, kan je rekenen op de bijstand (voor een maximumbedrag van 260 euro).
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
De verzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start (formule Cocoon Flex) zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Huurder, eigenaar-bewoner, eigenaar-verhuurder: wat zijn je belangen bij een woningverzekering? Ontdek meer.
Na een brand of inbraak moet de politie of verzekering exact weten wat er in je huis stond. Volg deze vijf stappen voor de inventaris van je inboedel.
Hoeveel kost een verhuis? Hoe betaal je minder? Ontdek het antwoord op deze en andere vragen.