• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Alles over de huurwaarborg in 4 vragen

Wat is een huurwaarborg?

Een huurwaarborg is een bedrag dat van tevoren door de verhuurder wordt bepaald en dat de huurder betaalt. Die som dient als financiële garantie. Als de huurder bijvoorbeeld de huur niet betaalt of de woning beschadigt, mag de verhuurder de borg deels of volledig houden ter compensatie. Hoe dat precies werkt, ontdek je in dit artikel.

TIP: ben je hier als (toekomstige) (ver)huurder? Neem dan zeker ook een kijkje bij onze woonverzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start. Zo genieten je woning en je inboedel optimale bescherming!

Is de huurwaarborg verplicht?

Hoewel een huurwaarborg niet wettelijk verplicht is, zit deze vervat in de meeste overeenkomsten. Daarnaast moet een borg voldoen aan een aantal belangrijke wettelijke regels. Zo mag een verhuurder in het Vlaamse Gewest sinds 2019 maximaal 3 maanden huur vragen. In Wallonië en Brussel mag een huurwaarborg die op naam van de huurder op een geblokkeerde spaarrekening wordt gezet, niet meer zijn dan twee maanden huur. 

Hoe en wanneer betalen?

De verhuurder mag in zijn contract zelf kiezen tegen wanneer de huurders hun huurwaarborg moeten betalen. In de praktijk gebeurt dat meestal vóór de overhandiging van de sleutels.

Je mag als verhuurder niet vragen om de waarborg contant te betalen of over te schrijven naar een rekening op eigen naam. In plaats daarvan kan de huurder — met goedkeuring van
de verhuurder — kiezen uit de volgende 4 opties.

  • De huurder stort de borg op een geblokkeerde bankrekening op zijn naam. Die wordt enkel vrijgegeven met het akkoord van huurder en verhuurder.
  • De huurder maakt het bedrag online over via Myminfin.be, het online platform van de Federale Overheidsdienst Financiën. Wanneer die het geld ontvangen heeft, wordt de verhuurder verwittigd. Bij het einde van de huur moet de verhuurder de opdracht geven de waarborg vrij te geven aan de huurder.  
  • De huurder vraagt een zakelijke zekerheidsinstelling aan bij zijn bank. Dat kan bijvoorbeeld een kapitalisatiebon of obligatie zijn.
  • De huurder laat een derde partij borg staan.

Huurders die het moeilijk hebben om de huurwaarborg te betalen kunnen aankloppen bij het OCMW of de huurwaarborg renteloos lenen via het Vlaams Woningfonds.

Wanneer mag de huurwaarborg ingehouden worden?

Op het einde van de huurperiode moet de verhuurder de huurwaarborg binnen de 2 maanden vrijgeven aan de huurder. Als het geld op een geblokkeerde rekening staat, heeft de huurder ook recht op de verworven interesten.

Is er sprake van betalingsachterstand of huurschade? Dan mag de verhuurder (een deel van) de huurwaarborg houden om de extra kosten te dekken.

Opgelet: verhuurders kunnen huurschade enkel bewijzen met de plaatsbeschrijving. Dit wettelijk verplichte document stel je op bij zowel de start als het einde van de overeenkomst. Als dit niet gebeurt, kan en mag de huurder weigeren om de schade te vergoeden.

De huurwaarborg is dus een essentieel onderdeel van het huurproces. Het dient als een financiële garantie voor de verhuurder en beschermt de belangen van beide partijen in geval van geschillen of schade aan het gehuurde pand. 

(Ver)huren met een gerust hart? Start hier!

Of je nu huurt of verhuurt: bij DVV vind je voor elke woning de gepaste bescherming. Inclusief persoonlijke bijstand. Zelfs wanneer je een helpende hand nodig hebt omdat je jezelf hebt buitengesloten, kan je rekenen op de bijstand (voor een maximumbedrag van 260 euro). 

Goed om te weten

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De verzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start (formule Cocoon Flex) zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent