• MyDVV

Wonen

Bescherm uw woning tegen zware neerslag en overstromingen

Hevige regen voorspeld? Bescherm u!

Zware buien komen steeds vaker voor. Door de klimaatopwarming zullen we er waarschijnlijk de komende jaren nog vaker last van hebben. En dus kunnen we allemaal te maken krijgen met een overstroming, ook buiten een risicogebied. Gelukkig kan u zelf heel wat doen om schade aan uw woning door zware regenval of overstromingen te voorkomen. We geven u enkele tips.

Dak en dakgoten

Het dak is het deel van uw woning dat met de tijd het meest aangetast wordt. Regelmatig controleren is dan ook de boodschap. Weet dat platte daken gevoeliger zijn voor waterschade dan schuine daken. 

 • Plat dak: controleer of het water goed kan wegstromen en of de roofing geen schade heeft.
 • Hellend dak: check of de dakpannen goed vast zitten.
 • Schoorsteen: controleer de staat van het zink en of er geen scheuren zijn.
 • Goten: haal bladeren en ander afval weg, en leg een rooster over de afvoer om verstopping te vermijden.
 • Afvoerpijp: zorg dat het water niet te dicht bij de funderingen wegstroomt. Plaats eventueel een verlenging.

Terrein en tuin

Onverharde oppervlakken zijn beter in staat om water te absorberen dan geasfalteerde of betegelde oppervlakken. Zorg daarom voor voldoende doorlaatbare oppervlakken (gras, vegetatie, stenen, grind...) om een natuurlijke infiltratie van regenwater mogelijk te maken. Uw terrein moet ook voldoende hellen om te vermijden dat het water zich ophoopt rond uw huis en uw muren en funderingen binnendringt. Volstaat de helling niet? Zorg dan voor een afwateringsysteem. Ligt uw huis lager dan het straat- of tuinniveau? Dan kan het nodig zijn om het voetpad te verhogen of een helling in de tuin te voorzien.

Kelder en sanitair

In de kelder zet u het best niets op de grond, vooral de verwarmingsketel en elektrische toestellen niet. Voorzie een hoogte van minimaal 7 maar het best zelfs 12 cm. Leg waardevolle voorwerpen op rekken en bewaar geen documenten in de kelder. Hebt u een keldergarage met een helling? Voorzie dan bovenop het afvoersysteem voor de garagepoort eventueel ook een automatische pomp in de kelder. Voor het sanitair kan u een systeem met terugslagkleppen overwegen om te vermijden dat het afvalwater terug uw huis binnen stroomt.

Noodmaatregelen

Er wordt hevige regen voorspeld en u vreest een overstroming? Neem dan snel actie:

 • Zorg voor zandzakken om te vermijden dat het water uw huis binnenstroomt.
 • Probeer de ramen van de kelderverdieping, de onderkant van uw deuren op het gelijkvloers en de bovenkant van de buitentrap naar de kelder af te dichten (met zandzakken en/of planken die u vast zet met silicone).
 • Haal zo veel mogelijk dingen uit uw kelder of zet ze in de hoogte.
 • Bewaar gevaarlijke stoffen op een veilige plek om te vermijden dat ze de bodem kunnen vervuilen.
 • Schakel elektrische installaties in de kelder of op het gelijkvloers uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 • Verwijder het tapijt en probeer de meubelen op het gelijkvloers naar een hogere verdieping te verhuizen of hoger te zetten.
 • Haal uw auto uit de garage en parkeer hem op een veilige plek.

DVV is er voor u

Wordt er hevige wind aangekondigd in plaats van zware regen? Volg deze tips om stormschade te voorkomen. Hebt u ondanks alles toch schade? Dan kan u rekenen op uw woningverzekering en de hulp van uw  DVV-consulent

Gepubliceerd op 08/02/2020.

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent