• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Energie besparen: zo doet u dat!

7 tips voor een lagere energierekening

Energie besparen is slim, want de factuur loopt snel op. Een gemiddeld gezin betaalt in deze tijden jaarlijks duizenden euro’s aan energie. Gelukkig kunnen we zelf heel wat doen om onze elektriciteits- en gasrekening naar beneden te krijgen.

1. Isoleer waar mogelijk

Hebt u verbouwingsplannen? Als u denkt aan energie besparen, is uw huis isoleren een absolute must. Daksisolatie levert het meest op. Daarna pakt u het best de muren, ramen en vloeren aan. Meestal hebt u uw investering al na enkele jaren terugverdiend omwille van de energiebesparing die het oplevert.
 

PROMO! Nu 2 maanden korting* op uw woningverzekering Cocoon Flex!

2. Verwarm intelligent

Verwarmen is goed voor 60% van de totale energiefactuur. Naast isoleren is verstandig verwarmen heel belangrijk:
  • Gebruik een thermostaat zodat u zeker bent dat u uw woning alleen verwarmt als dat echt nodig is.
  • Zet uw verwarming een graadje lager. Zo bespaart u 7% energie.
  • Verwarm ’s nachts niet of op maximaal 15 graden. Dat kan gerust een half uur voor u gaat slapen, want uw woning zal nog een tijdje warm blijven.

3. Verbruik minder (warm) water

Energie besparen doet u door een douche te nemen in plaats van een bad. Wist u trouwens dat u met een spaardouchekop maar 6 liter water verbruikt in plaats van 12 liter? En om uw handen te wassen, hoeft u uiteraard geen warm water te gebruiken. Dat scheelt alweer een stuk(je) op uw energiefactuur. Ontdek meer tips voor een lager waterverbruik.

4. Koop energiezuinige toestellen

Hebt u een nieuwe koelkast of diepvries nodig? Controleer dan zeker het energielabel. Met een kiest u voor het energiezuinigste toestel. 

5. Let op uw verbruik als u kookt

  • Schakel elektrische kookplaten voor het einde uit. Ze blijven dan nog even doorwarmen, maar ondertussen loopt uw energierekening niet meer op.
  • Gebruik de microgolf in plaats van de oven, want zo verbruikt u ongeveer 5 keer minder energie. Toch liever de oven? Kies dan voor de heteluchtfunctie.
  • Leg altijd een deksel op de potten. Gebruik ook niet meer water dan nodig, want dat vraagt meer energie.

6. Was op een lagere temperatuur

Door uw wasgoed op een lagere temperatuur te wassen, kan u over enkele jaren honderden euro’s besparen. Wist u dat bij de nieuwste generatie wasmachines 30°C voldoende is om uw was proper te krijgen? Zorg dan wel dat u één keer per maand op 90°C wast om zeker te zijn dat er geen zeepresten, schimmels of vervelende geurtjes achterblijven. Hebt u een dag- en nachttarief? Dan doet u er uiteraard goed aan om ’s nachts te wassen.

7. Let op voor de sluipverbruikers

Als u een tv of decoder uitschakelt, dan blijven ze in waakstand staan. U kan dus beter op de aan- of uitknop van uw toestel duwen om te vermijden dat ze ’s nachts energie blijven verbruiken. Een meervoudig stopcontact met een schakelaar is ook een goede oplossing tegen sluipverbruik. Nog een tip: laat uw oplader niet insteken als u uw gsm niet oplaadt.

We helpen u graag

Hebt u goed nagedacht over uw energierekening? Misschien is dit ook het goede moment om na te denken over uw woningverzekering ? Neem contact met uw  DVV-consulent voor meer advies of informatie. Zij of hij helpt u graag verder.

Gepubliceerd op 31/08/2022

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent