Auto

Op reis in Europa? Check de lage emissiezones om boetes te vermijden.

Wat is een LEZ-zone of lage-emissiezone?

In een lage-emissiezone of LEZ mogen de meest vervuilende auto’s niet rijden, tenzij met een milieusticker of vergunning. In België geldt dit al in AntwerpenBrussel en Gent. Ook veel andere Europese landen hebben dit systeem ingevoerd, al verschillen de regels wel van land tot land.
 

Hoe herken je een LEZ?

Verschillende Europese landen voerden lage-emissiezones en (tijdelijke) milieuzones in, inclusief populaire autovakantiebestemmingen in het buitenland. Deze regels gelden ook voor voertuigen met een Belgische nummerplaat. Dit is het geval in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De voorschriften verschillen van land tot land en veranderen geregeld. Controleer dus voor vertrek wat de regels zijn voor jouw vakantiebestemming. Dit kan op de Europa-website.

Wat zijn de milieuzones in de buurlanden?

  • Frankrijk
    Frankrijk telt meerdere tientallen lage-emissiezones (ZFE), waarvan sommige erg uitgebreid zijn. In deze zones is de Crit'Air-sticker verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor wie richting de Europese Metropool van Lille trekt, waar de lage-emissiezone al start bij de grens. Het centrum van Parijs is bovendien een beperkte verkeerszone (ZTL), alleen toegankelijk voor lokaalverkeer.
  • Nederland
    Verschillende steden zoals Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht, hebben een lage-emissiezone. Bepaalde dieselvoertuigen mogen er niet in.
  • Duitsland
    Duitsland heeft tal van lage-emissiezones, waaronder Aken en Keulen. Je moet een Umweltplakette op je voorruit kleven om binnen te mogen rijden.
  • Luxemburg
    Er zijn momenteel geen lage-emissiezones in het Groothertogdom Luxemburg.     

Hoe bestel je een milieuvignet?

Je kunt Europese ecovignetten kopen via de app en website van Green Zones. Alles is daar gecentraliseerd, wat heel handig is, maar de prijzen liggen er vrij hoog. Je betaalt doorgaans minder als je je vignetten lokaal koopt. Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • Frankrijk (Crit’Air-sticker) – Bestel via de officiële website certificat-air.gouv.fr. Kostprijs: €4,91 inclusief verzending.
  • Duitsland (Umweltplakette) – Te koop via officiële stadswebsites of via de website van DEKRA. Kostprijs 15 euro, inclusief verzending.

Wat als je zonder vignet rijdt?

Rijd je een LEZ-zone binnen zonder vignet of zonder de juiste toelating? Dan riskeer je een boete, zelfs als je enkel op doorreis bent. Ook vakantiegangers moeten de lokale milieuregels naleven.

Je vertrekt op vakantie?

Het is altijd verstandig om goed verzekerd te zijn met een reisbijstand, zoals onze DVV Assistance. Mocht je ergens ter wereld in de problemen komen, dan kun je rekenen op repatriëring, behalve uit oorlogsgebieden. Kies je voor voertuigbijstand, dan ben je verzekerd van pechverhelping ter plaatse of een wegsleepdienst en een vervangwagen voor maximaal zeven dagen. Let wel op: de kosten voor eventuele herstellingen blijven voor eigen rekening.

De reisbijstandsverzekering DVV Assistance in het kort

Gedekt

  • Repatriëring vanop je vakantiebestemming in België (enkel na ziekte of een ongeval) en in het buitenland.
  • Onbeperkte terugbetaling van medische kosten in het buitenland, na de tegemoetkoming door het ziekenfonds

Niet gedekt

  • Landen, regio’s of zones waarvoor de overheidsinstanties een algemeen reisverbod of een verbod voor niet-essentiële reizen hebben afgekondigd. 
  • Medische kosten in het buitenland onder de €20 na aftrek van de tegemoetkoming door je ziekenfonds.

Bijgewerkt op 28/03/2025

Goed om te weten

De Reisbijstandsverzekering DVV Assistance wordt afgesloten voor één jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van telkens een jaar. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. De verzekeringspolis is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga voor meer info langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:

Je moet deze documenten doornemen alvorens de polis te onderschrijven.

Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de Klachtendienst van DVV en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De reisbijstandsverzekering DVV Assistance is een verzekeringsproduct van DVV, een merknaam en een handelsnaam 0van Belins NV, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsonderneming erkend onder het nummer 0037.

Dit wil je ook weten