• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Onderhoud zonnepanelen: makkelijk en goedkoop

Acht tips voor het onderhoud van je zonnepanelen

Zonnepanelen vragen een minimum aan onderhoud. Een paar aandachtspunten verlengen de levensduur en optimaliseren de energie-output. Je kan het makkelijk zelf en het is allerminst een aanslag op je budget.

Regen en wind doen hun werk

Een fikse plensbui op zijn tijd bespaart je alvast een retourtje naar je dak. Regen zorgt voor een natuurlijke reiniging, wind maakt korte metten met opgedroogd vuil en blaadjes.

Met regen en wind alleen kom je er echter niet. Onderstaande tips houden je zonnepanelen in optimale doen. 

1.     Plan één jaarlijkse onderhoudsbeurt
Doe dat liefst in de lente en op het moment dat je panelen geen elektriciteit produceren.

2.     Wees voorzichtig
Speel geen stuntman of -vrouw op je dak, en stap zeker niet op je panelen.

3.     Gebruik geen hogedrukreiniger
Reinig bij voorkeur met lauw onthard water zonder reinigingsproduct. Wrijf voorzichtig met een zachte spons.

4.     Verwijder dode blaadjes
Idem dito voor naalden van naaldbomen. En kijk meteen of je klimplant zich niet rond je panelen slingert.

5.     Borstel de sneeuw weg
Sneeuw kan zeker bij een lichte hellingsgraad je panelen met een wit tapijt bedekken. Feeëriek, dat wel, maar helaas geen absorptie van licht of zonnestralen meer. Borstel de sneeuw weg vooraleer er zich een ijslaag vormt. Laat de sneeuw naast je zonnepanelen zeker liggen. Sneeuw weerkaatst het zonlicht wat extra rendement genereert.

6.     Doe een visuele controle
Eens op je dak, doe dan even een check-up van je panelen. Beschadigingen en loszittende bedrading kunnen leiden tot grotere problemen en uiteindelijk het falen van het hele systeem.

7.     Vergeet je omvormer niet
Verwijder het stof van de luchtinlaten, kijk of de ventilatieroosters niet verstopt zijn en controleer de bedradingen en je display. Zorg steeds voor voldoende vrije ruimte rond je omvormer, want de lucht moet er vlot rond kunnen circuleren. Oververhitting vermindert de prestaties.

8.     Check geregeld het rendement
Op het display van je omvormer, of via een eraan verbonden mobiele app, kan je lezen hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Veel licht en zon en toch weinig rendement? Ligt de opbrengst beneden verwachting? Contacteer dan je installateur.

Toch maar een pro inschakelen?

Denk je na het lezen van deze tips om toch maar een professional in te schakelen voor het onderhoud? Er zijn meerdere spelers op de markt. Offertes vragen en grondig vergelijken is de boodschap. Of opteer voor een installatie met sproeiers die zonnepanelen automatisch afspoelen.

DVV-brandverzekering dekt ook zonnepanelen

Extreme weersomstandigheden, zoals stevige hagel, kunnen schade toebrengen aan je zonnepanelen. Allerminst leuk, maar het goede nieuws is dat een Cocoon Flex brandverzekering ook schade aan zonnepanelen vergoedt. De gebreken die onder garantie van de fabrikant vallen, worden niet gedekt door de verzekering.

Vooraleer je een verzekering afsluit, raden we je aan het informatiedocument te lezen.

Gepubliceerd op 02/04/2024

Goed om te weten

  • De woningverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Voor een offerte en premieberekening op maat kan je terecht bij een DVV-Consulent.
  • Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent. of bekijk:
  • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De verzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start (formule Cocoon Flex) zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent