Sinds de invoering van de digitale meter zijn thuisbatterijen erg in trek in combinatie met zonnepanelen. Toch is niet iedereen ervoor gewonnen, want thuisbatterijen zijn relatief duur en daardoor niet altijd rendabel. In dit artikel leggen we uit waarop je moet letten om te bepalen of een thuisbatterij een goede oplossing is voor jou.
Een thuisbatterij is een apparaat dat tijdelijk elektriciteit kan opslaan en later terug afgeven aan het elektriciteitsnet. Je kan het vergelijken met een grote powerbank die rechtstreeks stroom kan leveren aan je elektriciteitsinstallatie. Meestal gebruik je een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen.
Een thuisbatterij wordt aangestuurd door een omvormer. Die bepaalt wanneer de batterij opgeladen wordt en wanneer ze stroom moet afgeven aan het elektriciteitsnet van je woning. In combinatie met zonnepanelen wordt meestal een hybride omvormer gebruikt die zowel de zonnepanelen, als de thuisbatterij aanstuurt.
In de praktijk zal je thuisbatterij opgeladen worden als je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je verbruikt. Het teveel wordt dan opgeslagen in de batterij. Is je thuisbatterij al helemaal opgeladen? Dan wordt het teveel aan elektriciteit geïnjecteerd in het elektriciteitsnet. Daar kan je in Vlaanderen en Brussel een injectievergoeding voor krijgen als je een digitale meter hebt.
Als je zonnepanelen minder elektriciteit opwekken dan je verbruikt, of helemaal niks meer (’s avonds en ’s nachts) wordt de elektriciteit van je thuisbatterij gebruikt. Pas als je batterij leeg is, haalt de omvormer stroom van het net. Een thuisbatterij zorgt er dus voor dat je minder ‘dure’ elektriciteit van het net moet halen.
Om te bepalen welke thuisbatterij geschikt is voor jou, moet je rekening houden met verschillende criteria zoals je budget, je verbruik, de beschikbare ruimte in je huis en de levensduur van de batterij. Er bestaan immers verschillende soorten thuisbatterijen, elk met hun voor- en nadelen. In elk geval laat je je best adviseren door een expert.
Als je zonnepanelen wil en je overweegt ook een thuisbatterij, kan je ze best beide tegelijkertijd laten installeren. Dat bespaart je zeker kosten. Heb je al zonnepanelen en wil je ook een thuisbatterij? Dan loont het misschien om de omvormer van je zonnepanelen te laten vervangen door een hybride omvormer die ook je thuisbatterij kan aansturen. Verzamel in elk geval verschillende offertes en vergelijk ze goed. Op basis daarvan kan je dan een goed doordachte beslissing nemen.
De kost van de installatie van een thuisbatterij hangt onder andere af van de capaciteit, het merk, de gebruikte technologie en de installateur. Ruw geschat kost de installatie tussen de 4.000 en 10.000 euro voor een batterij van 4 tot 10 kWh.
Als je een thuisbatterij laat installeren, moet je dat melden aan Fluvius, ook al krijg je er sinds 31 maart 2023 geen premie meer voor.
Wist je dat de schade aan je thuisbatterij gedekt is in Cocoon Flex, onze DVV-woningverzekering? Je zonnepanelen zijn trouwens ook beschermed! Contacteer je DVV-consulent voor meer info.
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
Heb je zonnepanelen geïnstalleerd? Maak dan optimaal gebruik van je zonnepanelen en consumeer je energie slim. Lees onze tips en doe je voordeel.
Een gemiddeld gezin betaalt jaarlijks zo’n 2.000 euro aan energie. Gelukkig kunnen we zelf heel wat doen om energie te besparen. Ontdek onze zeven tips.
Je huis isoleren, dat levert een flinke besparing op je energiefactuur op. Maar waar begin je? Dakisolatie is de eerste stap. Daarna komen muren, ramen en vloeren.