Je hebt de keuze uit uiteenlopende soorten warmtepompen:
- Lucht-waterwarmtepomp maakt gebruik van buitenlucht. Weet dat dit systeem in de winter niet rendabel is. Je hebt voor de koude maanden zeker een extra verwarmingssysteem nodig.
- Bodem-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de aarde. Dat kan door aardcollectoren of aardsondes die in de diepte worden geplaatst.
- Water-waterwarmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater en geeft warmte af in de woning.
- Lucht-luchtwarmtepomp haalt net als de lucht-waterwarmtepomp warmte uit de lucht, maar is niet verbonden met de centrale verwarming. Meestal dient het als airco in de zomer.
Goed om te weten: bodem-water- en water-waterwarmtepompen worden ook geothermische warmtepompen genoemd.
Hybride systemen die bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp met een hoogrendementsketel combineren, kunnen interessant zijn. Je hoeft dan je bestaande radiatoren niet te vervangen, maar draagt wel je steentje bij voor het klimaat. Vanaf 2023 zijn hybride systemen verplicht voor nieuwbouwwoningen die op aardgas en elektriciteit verwarmen in Vlaanderen.
De investeringskosten hangen af van het soort warmtepomp:
- Lucht-waterwarmtepompen vragen geen grondwerken of boringen, maar zijn wel iets complexer. Je betaalt snel meer dan tienduizend euro.
- Bodem/water-warmtepompen zijn duur omdat er boringen moeten gebeuren. Ze geven wel het beste rendement. Reken op enkele tienduizenden euro’s.
- Water-waterwarmtepompen kosten gemiddeld het meest omdat er het meest grondwerken nodig zijn. Het prijskaartje loopt op tot enkele tienduizenden euro’s.
- Lucht-luchtwarmtepomp zijn een pak voordeliger, maar eigenlijk niet te vergelijken met de andere installaties omdat ze niet als centrale verwarming gebruikt worden.
- Hybride warmtepomp is goedkoper dan de andere warmtepompen. Reken op minstens 5.000 euro. Je hebt dan natuurlijk wel nog een verwarmingsketel nodig.
De overheid geeft een duwtje in de rug als je een warmtepomp wilt plaatsen. Het bedrag van de premie hangt af van waar je woont:
- Vlaanderen: het systeem van de renovatiepremies is in juli 2022 volledig aangepast. Het bedrag van de premie hangt onder andere af van het type warmtepomp. Het Vlaamse Gewest heeft een premiesimulator opgezet, waaronder die van een warmtepomp op Mijn VerbouwPremie.
- Brussel: de premie voor de warmtepomp maakt deel uit van de nieuwe RENOLUTION-premies die gelden sinds begin 2022. Afhankelijk van je gezinsinkomen krijg je 4.250 euro tot 4.750 euro.
- Wallonië: als je woning ouder is dan vijftien jaar bedraagt de premie 1.000 tot 6.000 euro (afhankelijk van je gezinsinkomen).
In vergelijking met bijvoorbeeld een condensatieketel heeft een warmtepomp maar een beperkt onderhoud nodig. Daardoor zijn de onderhoudskosten laag.
Net zoals zonnepanelen maakt je warmtepomp integraal deel uit van je woning. Daarom is het de woningverzekering van de eigenaar die tussenkomt als de warmtepomp beschadigd is door waterschade, een brand of natuurramp.
Welk verwarmingssysteem je ook hebt, je wil natuurlijk zorg dragen voor je woning. Dat kan met de
huurdersverzekering Cocoon Start of de
woningverzekering voor eigenaars Cocoon Flex. Vragen of advies nodig? Contacteer je
DVV-consulent om meer te weten.
Gepubliceerd op 24/10/2022