• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Welke energiebron kiest u om uw woning te verwarmen?

Energiebronnen voor uw verwarming

Weet u welke energiebronnen u kan kiezen om uw woning te verwarmen? En wat de beste keuze is voor het milieu en uw portemonnee? We beantwoorden de belangrijkste vragen.

Vraag een gratis check-up

Oververzekerd, dan betaal je meer dan je zou moeten. Onderverzekerd, dan krijgt u geen volledige vergoeding bij een schadegeval. 

Welke energiebronnen zijn er om uw woning te verwarmen?

U kan kiezen voor aardgas, stookolie, elektriciteit, hout of pellets. Steeds vaker wordt ook gekeken naar groene energie zoals zonne-energie, windenergie, waterenergie, aardwarmte. Elke verwarmingsmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen op het vlak van prijs, milieu, comfort en onderhoud

Welke brandstof wordt het meest gebruikt?

Aardgas is samen met stookolie veruit het populairst. Jammer genoeg zijn het fossiele brandstoffen en dus niet bepaald milieuvriendelijk. 

Bescherm uw woning

Waterschade, brand of natuurramp… het kan allemaal gebeuren. 

Welke energiebron is het goedkoopst?

Een dooddoener misschien, maar de goedkoopste energie is natuurlijk de energie die u niet verbruikt. Isoleren is dus de boodschap! Zorg dat u eerst de gebouwschil aanpakt als uw woning te veel warmte verliest. En dan? Weet dat elektriciteit de duurste energiebron is, een condensatieketel op aardgas is veruit het goedkoopst. 

Welke warmtebron is het meest milieuvriendelijk?

Zoals voor de prijs, is de meest milieuvriendelijke brandstof de brandstof die u niet verbruikt. Weinig origineel opnieuw, maar wel een waarheid als een koe. Voor het milieu en klimaat is er een belangrijk onderscheid tussen de verschillende energiebronnen:

  • De hernieuwbare energiebronnen zoals aard-, wind- en zonne-energie zijn het best. Voor het milieu kiest u zonnepanelen, een warmtepomp of warmtenet als dat in uw buurt beschikbaar is. Vanaf 2023 moet u in Vlaanderen trouwens een warmtepomp hebben als u uw nieuwbouwwoning verwarmt met aardgas of elektriciteit.
  • Hout als verwarmingsbron is absoluut af te raden als u let op de milieuvriendelijkheid. Houtkachels zijn de meest vervuilende verwarmingssystemen.
  • Fossiele brandstoffen zoals aardgas en stookolie zorgen voor een CO2-uitstoot. Verwarmen met aardgas is wel minder schadelijk voor het klimaat en milieu dan met stookolie. Nieuwe stookolieketels zijn daarom verboden in Vlaanderen sinds 2022.

DVV is er voor u

U hebt nu meer zicht op de mogelijke energiebronnen die u kan gebruiken om u te verwarmen. Ook uw verwarmingsketel onderhouden is belangrijk om helemaal gerust te zijn. Bent u niet zeker hoe het zit met uw woningverzekering? Vraag advies aan een DVV-consulent, zij of hij helpt u graag.

Gepubliceerd op 25/02/2022

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent