• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Auto

Voor het eerst een auto kopen: tips

Eindelijk een eigen auto? Dit is wat je moet weten

Je hebt je rijbewijs behaald en denkt eraan een eigen auto te kopen? Wij maken het je makkelijk en zetten alles wat je moet weten op een rij.

Tip 1: overweeg een tweedehandsauto

 • Weet dat een tweedehandswagen veel voordeliger is. Hoe meer kilometers, hoe minder je meestal betaalt voor je auto. Nochtans hoeft dat je niet af te schrikken. Als het gaat om een auto die vooral op de snelweg gereden heeft, zal die namelijk minder versleten zijn dan een auto met minder kilometer op de teller die alleen in de stad rijdt. Enige voorwaarde: het onderhoud is altijd volgens het boekje uitgevoerd.
 • Zorg bij aankoop van een tweedehandsauto wel dat je de juiste documenten krijgt van de verkoper. De wettelijk verplichte Car-Pass geeft je een beeld van de voorgeschiedenis van de auto. Door de kilometerstand op de verschillende momenten te bekijken, kan je bijvoorbeeld controleren of er niet geknoeid is met de teller. 
 • Let wel op met een tweedehandsdieselwagen, want oudere dieselwagens mogen niet meer in alle steden binnen. Bijvoorbeeld in de lage-emissiezone in Antwerpen kan je een boete krijgen als je met een te vervuilend voertuig rijdt. Sinds begin 2018 is er ook een lage-emissiezone in Brussel.

Tip 2: breng de formaliteiten in orde

Tip: je DVV-consulent helpt je graag om administratief helemaal in orde te zijn. Zo win je tijd en bespaar je jezelf veel gedoe!

Tip 3: regel de verzekering

Als je een eigen auto hebt en dus de hoofd- of enige bestuurder bent, ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid te hebben. Als je in fout bent, zal die verzekering tussenkomen om de schade van derden te betalen. Wil je je verzekeringskosten beperken? Dat kan op deze manieren:

 • Kies een wagen met een beperkt vermogen, de premie stijgt namelijk naarmate het vermogen hoger is. Ook de belasting op inverkeersstelling en de verkeersbelasting zullen dan duurder uitvallen.
 • Neem een tweedehandsauto zodat je enkel een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid nodig hebt. Als een volledig nieuwe auto koopt, is het verstandiger om ook een omniumverzekering te nemen. Die zal dan tussenkomen om de schade aan je eigen auto te betalen bij een schadegeval.

Goed om te weten

Ben je jonger dan 36? Dan kan je, onder bepaalde voorwaarden, genieten van korting.

Vraag een gratis check-up

Oververzekerd, dan betaal je meer dan je zou moeten. Onderverzekerd, dan krijg je geen volledige vergoeding bij een schadegeval. 

Je DVV-consulent is er voor je

Kan je hulp gebruiken om wegwijs te worden bij de aankoop van je eerste auto? Twijfel je of een omnium nodig hebt of niet? Ga langs bij een DVV-consulent in je buurt voor hulp en advies.

Goed om te weten
 • De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
 • De autoverzekering Mobility is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Gepubliceerd op 06/05/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent