• MyDVV

Auto

Voor het eerst een auto kopen: tips

Eindelijk een eigen auto? Dit is wat u moet weten

U hebt uw rijbewijs behaald en denkt eraan een eigen auto te kopen? Wij maken het u makkelijk en zetten alles wat u moet weten op een rij.

Tip 1: overweeg een tweedehandsauto

  • Weet dat een tweedehandswagen veel voordeliger is. Hoe meer kilometers, hoe minder u meestal betaalt voor uw auto. Nochtans hoeft dat u niet af te schrikken. Als het gaat om een auto die vooral op de snelweg gereden heeft, zal die namelijk minder versleten zijn dan een auto met minder kilometer op de teller die alleen in de stad rijdt. Enige voorwaarde: het onderhoud is altijd volgens het boekje uitgevoerd.
  • Zorg bij aankoop van een tweedehandsauto wel dat u de juiste documenten krijgt van de verkoper. De wettelijk verplichte Car-Pass geeft u een beeld van de voorgeschiedenis van de auto. Door de kilometerstand op de verschillende momenten te bekijken, kan u bijvoorbeeld controleren of er niet geknoeid is met de teller. 
  • Let wel op met een tweedehandsdieselwagen, want oudere dieselwagens mogen niet meer in alle steden binnen. Bijvoorbeeld in de lage-emissiezone in Antwerpen kan u een boete krijgen als u met een te vervuilend voertuig rijdt. Sinds begin 2018 is er ook een lage-emissiezone in Brussel.

Tip 2: breng de formaliteiten in orde

Tip: uw DVV-consulent helpt u graag om administratief helemaal in orde te zijn. Zo wint u tijd en bespaart u zich veel gedoe!

Tip 3: regel de verzekering

Als u een eigen auto hebt en dus de hoofd- of enige bestuurder bent, bent u wettelijk verplicht om een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid te hebben. Als u in fout bent, zal die verzekering tussenkomen om de schade van derden te betalen. Wil u uw verzekeringskosten beperken? Dat kan op deze manieren:

  • Kies een wagen met een beperkt vermogen, de premie stijgt namelijk naarmate het vermogen hoger is. Ook de belasting op inverkeersstelling en de verkeersbelasting zullen dan duurder uitvallen.
  • Neem een tweedehandsauto zodat u enkel een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid nodig hebt. Als een volledig nieuwe auto koopt, is het verstandiger om ook een omniumverzekering te nemen. Die zal dan tussenkomen om de schade aan uw eigen auto te betalen bij een schadegeval.                 

Goed om te weten: als u jonger bent dan 26 en een cursus Defensief Rijden gevolgd hebt bij een door DVV erkend instituut, krijgt u 20% korting op uw autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bij DVV!

Uw DVV-consulent is er voor u

Kan u hulp gebruiken om wegwijs te worden bij de aankoop van uw eerste auto? Twijfelt u of een omnium nodig hebt of niet? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt voor hulp en advies.

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent