Je kind kan zich op verschillende manieren voorbereiden op het theorie-examen:
Het theoretisch examen wordt afgelegd in een examencentrum. De minimumleeftijd is zeventien jaar. Als je zoon of dochter minstens 41/50 behaalt, krijgt hij of zij een voorlopig rijbewijs dat 36 maanden geldig is. Goed om te weten: als je kind twee keer niet slaagt, moet zij of hij twaalf uur theorielessen volgen. Enkel als het voor de eerste twee keer al les volgde, is dat niet verplicht.
Je kind kan leren rijden bij een erkende rijschool, maar dat hoeft niet. Als ouder kan je je kind leren rijden via de formule voorlopig rijbewijs met begeleider.
Als begeleider moet je minstens acht jaar een rijbewijs B hebben dat de voorbije drie jaar niet is ingetrokken. Ook belangrijk om te weten:
Meer informatie vind je ook op www.rijbewijzer.be.
In België is een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid wettelijk verplicht als je op de openbare weg rijdt. Die verzekering zal de kosten van de tegenpartij vergoeden bij een ongeval in fout.
Goed nieuws: als je zoon of dochter met jouw auto rijdt, is hij of zij ook gedekt door je autoverzekering. Breng wel altijd je DVV-consulent op de hoogte dat je kind ook met je auto zal rijden en dus occasionele bestuurder wordt. Als je kind nog geen 26 is, betaal je in dat geval een kleine bijpremie. Doe je dat niet en veroorzaakt je kind een ongeval? Dan geldt er een sanctie: 500 euro verhaal in de waarborg Burgerlijke Aansprakelijkheid en 500 euro extra franchise in de waarborg Materiële Schade (indien je daarop intekende).
Is je kind minstens achttien jaar oud en heeft hij of zij minstens drie maanden geoefend? Dan mag je kind een praktijkexamen afleggen in één van de examencentra.
Het examen bestaat uit twee delen:
Als je kind twee keer niet geslaagd is voor het praktijkexamen, zijn zes uur praktijkles verplicht.
Nog vragen over je autoverzekering en de dekking als jij en je zoon of dochter leert rijden? Ga langs bij een DVV-consulent in jouw buurt. Zij of hij is er voor je!
Gepubliceerd op 31/05/2022
Ontvang maandelijks de interessantste weetjes in je mailbox.
Een omnium vergoedt de schade aan je eigen auto, een gewone autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid niet. Niet zeker of een omnium loont? Lees ons advies.
Vertrek je net zoals de meeste Belgen met de auto op wintersport? Houd het aangenaam en veilig met ons praktisch advies.