• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Auto

Rijles geven aan je kind in 4 stappen

Hoe leer je je zoon of dochter autorijden?

Vanaf zeventien jaar kan je kind zijn theoretisch examen afleggen. Als je dat wilt, kan je je zoon of dochter daarna zelf leren rijden. Om het je gemakkelijk te maken, zetten we de vier stappen op weg naar een rijbewijs op een rijtje.

1. Theoretisch examen afleggen

Je kind kan zich op verschillende manieren voorbereiden op het theorie-examen:

 • Op school: sommige secundaire scholen geven theorielessen over de wegcode en verkeersveiligheid.
 • Online: het gratis leerplatform https://www.mijnrijbewijsb.be biedt alle leerstof aan. Er staan ook herhalingsoefeningen en een proefexamen op.
 • Via een erkende rijschool: de theoriecursus bestaat uit maximaal twaalf lesuren.

Het theoretisch examen wordt afgelegd in een examencentrum. De minimumleeftijd is zeventien jaar. Als je zoon of dochter minstens 41/50 behaalt, krijgt hij of zij een voorlopig rijbewijs dat 36 maanden geldig is. Goed om te weten: als je kind twee keer niet slaagt, moet zij of hij twaalf uur theorielessen volgen. Enkel als het voor de eerste twee keer al les volgde, is dat niet verplicht.

2. Leren rijden

Je kind kan leren rijden bij een erkende rijschool, maar dat hoeft niet. Als ouder kan je je kind leren rijden via de formule voorlopig rijbewijs met begeleider.

Als begeleider moet je minstens acht jaar een rijbewijs B hebben dat de voorbije drie jaar niet is ingetrokken. Ook belangrijk om te weten:

 • Je moet een reglementair L-teken op de achterkant van je wagen aanbrengen.
 • Je kind mag niet rijden vanaf 22 uur tot 6 uur ’s morgens op vrijdag, zaterdag en zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen.
 • Je auto moet een tweede achteruitkijkspiegel hebben voor de begeleider.
 • Andere passagiers zijn niet toegelaten.

Meer informatie vind je ook op www.rijbewijzer.be.

3. Verzekering controleren

In België is een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid wettelijk verplicht als je op de openbare weg rijdt. Die verzekering zal de kosten van de tegenpartij vergoeden bij een ongeval in fout.

Goed nieuws: als je zoon of dochter met jouw auto rijdt, is hij of zij ook gedekt door je autoverzekering. Breng wel altijd je DVV-consulent op de hoogte dat je kind ook met je auto zal rijden en dus occasionele bestuurder wordt. Als je kind nog geen 26 is, betaal je in dat geval een kleine bijpremie. Doe je dat niet en veroorzaakt je kind een ongeval? Dan geldt er een sanctie: 500 euro verhaal in de waarborg Burgerlijke Aansprakelijkheid en 500 euro extra franchise in de waarborg Materiële Schade (indien je daarop intekende).

4. Praktijkexamen afleggen

Is je kind minstens achttien jaar oud en heeft hij of zij minstens drie maanden geoefend? Dan mag je kind een praktijkexamen afleggen in één van de examencentra.

Het examen bestaat uit twee delen:

 • Gevaarherkenningstest: je kind krijgt vijf filmpjes te zien met een bijhorende vraag.
 • Proef op de openbare weg: je zoon of dochter moet twee manoeuvres correct uitvoeren en een stuk zelfstandig rijden op de weg.

Als je kind twee keer niet geslaagd is voor het praktijkexamen, zijn zes uur praktijkles verplicht.

Je DVV-consulent helpt je!

Nog vragen over je autoverzekering en de dekking als jij en je zoon of dochter leert rijden? Ga langs bij een DVV-consulent in jouw buurt. Zij of hij is er voor je!

Gepubliceerd op 31/05/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent