• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Rijles geven aan uw kind in 4 stappen

Hoe leert u uw zoon of dochter autorijden?

Vanaf 17 jaar kan uw kind zijn theoretisch examen afleggen. Als u dat wil, kan u uw zoon of dochter daarna zelf leren rijden. Om het u gemakkelijk te maken, zetten we de 4 stappen op weg naar een rijbewijs op een rijtje.

1. Theoretisch examen afleggen

In heel wat secundaire scholen worden voorbereidingslessen gegeven om het theoretisch examen af te leggen. Is dat voor jouw kind niet het geval? Dan kan uw zoon of dochter ook zelf de theorie studeren of theorielessen volgen via de rijschool.

Het theoretisch examen wordt afgelegd in een examencentrum. De minimumleeftijd is 17 jaar. Als uw zoon of dochter minstens 41/50 behaalt, krijgt hij of zij een voorlopig rijbewijs.

2. Leren rijden

Uw kind kan leren rijden bij een erkende rijschool, maar dat is niet wettelijk verplicht. Als ouder kan u uw kind leren rijden via de formule voorlopig rijbewijs met begeleider.

Als begeleider moet u wel 3 uur vorming gevolgd hebben. Daarnaast moet u minstens 8 jaar een rijbewijs B hebben dat de voorbije 3 jaar niet is ingetrokken. Ook belangrijk om te weten:

  • U moet een reglementair L-teken op de achterkant van uw wagen aanbrengen.
  • Uw kind mag niet rijden vanaf 22 uur tot 6 uur ’s morgens op vrijdag, zaterdag en zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen.

Meer informatie vindt u ook op www.rijbewijzer.be.

3. Verzekering controleren

In België is een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid wettelijk verplicht als u op de openbare weg rijdt. Zo bent u als chauffeur beschermd als u door een ongeval lichamelijke of materiële schade toebrengt aan anderen.

Goed nieuws: als uw zoon of dochter met uw auto rijdt, is hij of zij ook gedekt door uw autoverzekering. Zelfs zonder dat u daar extra voor moet betalen. Om volledig in orde te zijn, moet u wel uw verzekeraar op de hoogte brengen dat uw zoon of dochter ook met uw auto zal rijden.

4. Praktijkexamen afleggen

Is uw kind minstens 18 jaar oud en heeft hij of zij minstens 3 maanden geoefend? Dan mag uw kind een praktijkexamen afleggen in 1 van de examencentra.

Uw DVV-consulent helpt u!

Nog vragen over uw autoverzekering? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt. Zij of hij is er voor u!

Gepubliceerd op 06/10/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent