• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

Kadastraal inkomen: wat is het precies?

Alles over het kadastraal inkomen

Ben je van plan om een woning te kopen of te bouwen? Als (toekomstig) eigenaar zal je al snel de term ‘kadastraal inkomen’ of KI horen waaien. Maar wat is dat precies? En waarvoor dient het? We leggen het uit in dit artikel.

Op zoek naar een woonkrediet?

Wat is het kadastraal inkomen?

Het kadastraal inkomen is een fictief inkomen dat overeenstemt met wat je zou ontvangen als je de woning gedurende een jaar zou verhuren. Een forfaitair percentage van deze fictieve huur wordt afgetrokken voor de kosten. Het is op deze fictieve huuropbrengst dat je wordt belast.

Hoe wordt het kadastraal inkomen berekend?

Het kadaster bepaalt het kadastraal inkomen op basis van de huurprijzen van 1975. Sinds 1991 worden die bedragen jaarlijks geïndexeerd. De berekening is de volgende:

(geschatte huur op 1/1/1975 x 12 – 40% kosten) x indexeringscoëfficiënt

Dit kadastraal inkomen kan herzien worden bij verbouwingen die het comfort van de woning verhogen (energetische renovaties tellen niet). Het is ook mogelijk dat het herzien wordt als er een opdeling of samenvoeging van percelen is.

Hoe zit het met nieuwe gebouwen?

Als je een woning bouwt, dan bestaat er nog geen kadastraal inkomen. Je moet dan een formulier indienen bij de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie binnen de 30 dagen nadat de woning in gebruik wordt genomen. Op basis van het formulier berekent de administratie het kadastraal inkomen aan de hand van kenmerken van het gebouw (oppervlakte, aantal verdiepingen en kamers, afwerking, verwarming enz.) en van andere soortgelijke woningen in de omgeving.

Moet je het kadastraal inkomen aangeven?

Ja, als eigenaar van een onroerend goed moet je het kadastraal inkomen aangeven in je belastingaangifte.
 

Wat is het verband met de onroerende voorheffing en de grondbelasting?

Onroerende voorheffing, grondbelasting, grondtaks: deze drie termen verwijzen naar hetzelfde. Het gaat om een gewestelijke belasting, berekend op basis van het kadastraal inkomen. Elk jaar ontvang je een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing.

Het gaat om een percentage van het geïndexeerd kadastraal inkomen, dat varieert volgens het gewest waarin het pand ligt. Vaak verhogen provincies en gemeenten dat bedrag met opcentiemen waardoor de belasting met een bepaald percentage stijgt. Weet dat een vermindering van de onroerende voorheffing mogelijk is onder bepaalde voorwaarden.

DVV is er voor je

Heb je vragen over het kadastraal inkomen of ben je op zoek naar een woonkrediet voor je project? Raadpleeg een DVV-kredietmakelaar. Zij of hij helpt je graag.

Gepubliceerd op 26/10/2021

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent