Het kadaster bepaalt het kadastraal inkomen op basis van de huurprijzen van 1975. Sinds 1991 worden die bedragen jaarlijks geïndexeerd. De berekening is de volgende:
(geschatte huur op 1/1/1975 x 12 – 40% kosten) x indexeringscoëfficiënt
Dit kadastraal inkomen kan herzien worden bij verbouwingen die het comfort van de woning verhogen (energetische renovaties tellen niet). Het is ook mogelijk dat het herzien wordt als er een opdeling of samenvoeging van percelen is.
Onroerende voorheffing, grondbelasting, grondtaks: deze drie termen verwijzen naar hetzelfde. Het gaat om een gewestelijke belasting, berekend op basis van het kadastraal inkomen. Elk jaar ontvang je een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing.
Het gaat om een percentage van het geïndexeerd kadastraal inkomen, dat varieert volgens het gewest waarin het pand ligt. Vaak verhogen provincies en gemeenten dat bedrag met opcentiemen waardoor de belasting met een bepaald percentage stijgt. Weet dat een vermindering van de onroerende voorheffing mogelijk is onder bepaalde voorwaarden.
Heb je vragen over het kadastraal inkomen of ben je op zoek naar een woonkrediet voor je project? Raadpleeg een DVV-kredietmakelaar. Zij of hij helpt je graag.
Gepubliceerd op 26/10/2021
Wil je bouwgrond kopen om het huis van je dromen te bouwen? Met onze vijf aandachtspunten begin je goed voorbereid en vermijd je onaangename verrassingen.
Overweeg je de aankoop van een grond, huis of appartement? Weet dat je altijd moet rekening houden met notariskosten bovenop de vraagprijs. Ontdek er meer over.
Heb je een woning op het oog? Weet dat je bovenop de aankoopprijs ook registratierechten en andere kosten zal moeten betalen. Vijf extra kostenposten.