De energieprijzen swingen de pan uit. Het is dan ook verstandig om goed na te denken over uw verwarmingssysteem als u bouwt of renoveert. Overweegt u om een warmtepomp te installeren omdat het goed is voor het milieu? Dan zetten we alle belangrijke info voor u op een rij.
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater om de woning te verwarmen. Voor elke euro elektriciteit die een warmtepomp verbruikt, krijgt u 4 euro aan warmte terug. Interessant zou u zeggen, maar gezien de hoge elektriciteitsprijzen vandaag is een warmtepomp vanuit financieel oogpunt niet noodzakelijk de slimste keuze. Zeker omdat de investeringskosten niet min zijn.
U moet dus de afweging maken op basis van uw woning:
Waterschade, brand of natuurramp… het kan allemaal gebeuren. U bent dus beter goed beschermd.
U hebt de keuze uit uiteenlopende soorten warmtepompen:
Goed om te weten: bodem-water- en water-waterwarmtepompen worden ook geothermische warmtepompen genoemd.
Hybride systemen die bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp met een hoogrendementsketel combineren, kunnen interessant zijn. U hoeft dan uw bestaande radiatoren niet te vervangen, maar draagt wel uw steentje bij voor het klimaat. Vanaf 2023 zijn hybride systemen verplicht voor nieuwbouwwoningen die op aardgas en elektriciteit verwarmen in Vlaanderen.
De investeringskosten hangen af van het soort warmtepomp:
De overheid geeft een duwtje in de rug als u een warmtepomp wil plaatsen. Het bedrag van de premie hangt af van waar u woont:
In vergelijking met bijvoorbeeld een condensatieketel heeft een warmtepomp maar een beperkt onderhoud nodig. Daardoor zijn de onderhoudskosten laag.
Net zoals zonnepanelen maakt uw warmtepomp integraal deel uit van uw woning. Daarom is het de woningverzekering van de eigenaar die tussenkomt als de warmtepomp beschadigd is door waterschade, een brand of natuurramp.
Bent u zeker dat u nog correct verzekerd bent? Oververzekerd, dan betaal je meer dan je zou moeten. Onderverzekerd, dan krijgt u geen volledige vergoeding bij een schadegeval.
Welk verwarmingssysteem u ook hebt, u wil natuurlijk zorg dragen voor uw woning. Dat kan met de huurdersverzekering Cocoon Start of de woningverzekering voor eigenaars Cocoon Flex. Vragen of advies nodig? Contacteer uw DVV-consulent om meer te weten.
Gepubliceerd op 25/02/2022
Weet u welke energiebronnen u kan kiezen om uw woning te verwarmen? En wat de beste keuze is voor het milieu en uw portemonnee? We beantwoorden de belangrijkste vragen.
Het onderhoud van verwarmingsketels en warmwatertoestellen garandeert de goede werking van uw toestellen, maar zorgt ook voor uw veiligheid. Ontdek er meer over.
Na 15 à 20 jaar is het slim om uw verwarmingsketel te vervangen. Zelfs als uw oude toestel nog werkt, zijn er redenen genoeg om dat toch te doen. Ontdek meer.