• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Wonen

Warmtepomp voordelig: ja of neen?

Alles wat u moet weten over een warmtepomp

De energieprijzen swingen de pan uit. Het is dan ook verstandig om goed na te denken over uw verwarmingssysteem als u bouwt of renoveert. Overweegt u om een warmtepomp te installeren omdat het goed is voor het milieu? Dan zetten we alle belangrijke info voor u op een rij.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater om de woning te verwarmen. Voor elke euro elektriciteit die een warmtepomp verbruikt, krijgt u 4 euro aan warmte terug. Interessant zou u zeggen, maar gezien de hoge elektriciteitsprijzen vandaag is een warmtepomp vanuit financieel oogpunt niet noodzakelijk de slimste keuze. Zeker omdat de investeringskosten niet min zijn.

U moet dus de afweging maken op basis van uw woning:

 • Een warmtepomp kan bij nieuwbouw een verstandige beslissing zijn. Het is ideaal voor een goed geïsoleerde woning met vloer- of muurverwarming. U kan een warmtepomp combineren met een verwarmingsketel of installeren als systeem op zich. Reken op een terugverdientijd van minstens 10 à 15 jaar.
 • Bij een grondige renovatie van een bestaande woning kunnen bepaalde types warmtepomp een interessante optie zijn in een goed geïsoleerde woning. Zeker als u momenteel elektrisch verwarmt, is het een goed alternatief.

Wat zijn de verschillende types warmtepomp?

U hebt de keuze uit uiteenlopende soorten warmtepompen:

 • Lucht-waterwarmtepomp maakt gebruik van buitenlucht. Weet dat dit systeem in de winter niet rendabel is. U hebt voor de koude maanden zeker een extra verwarmingssysteem nodig.
 • Bodem-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de aarde. Dat kan door aardcollectoren of aardsondes die in de diepte worden geplaatst.
 • Water-waterwarmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater en geeft warmte af in de woning.
 • Lucht-luchtwarmtepomp haalt net als de lucht-waterwarmtepomp warmte uit de lucht, maar is niet verbonden met de centrale verwarming. Meestal dient het als airco in de zomer.

Goed om te weten: bodem-water- en water-waterwarmtepompen worden ook geothermische warmtepompen genoemd.

Hybride systemen die bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp met een hoogrendementsketel combineren, kunnen interessant zijn. U hoeft dan uw bestaande radiatoren niet te vervangen, maar draagt wel uw steentje bij voor het klimaat. Vanaf 2023 zijn hybride systemen verplicht voor nieuwbouwwoningen die op aardgas en elektriciteit verwarmen in Vlaanderen.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

De investeringskosten hangen af van het soort warmtepomp:

 • Lucht-waterwarmtepompen vragen geen grondwerken of boringen, maar zijn wel iets complexer. U betaalt snel meer dan tienduizend euro.
 • Bodem/water-warmtepompen zijn duur omdat er boringen moeten gebeuren. Ze geven wel het beste rendement. Reken op enkele tienduizenden euro’s.
 • Water-waterwarmtepompen kosten gemiddeld het meest omdat er het meest grondwerken nodig zijn. Het prijskaartje loopt op tot enkele tienduizenden euro’s.
 • Lucht-luchtwarmtepomp zijn een pak voordeliger, maar eigenlijk niet te vergelijken met de andere installaties omdat ze niet als centrale verwarming gebruikt worden.
 • Hybride warmtepomp is goedkoper dan de andere warmtepompen. Reken op minstens 5.000 euro. U hebt dan natuurlijk wel nog een verwarmingsketel nodig.

Bestaan er premies voor warmtepompen?

De overheid geeft een duwtje in de rug als u een warmtepomp wil plaatsen. Het bedrag van de premie hangt af van waar u woont:

 • Vlaanderen: het systeem van de renovatiepremies is in juli 2022 volledig aangepast. Het bedrag van de premie hangt onder andere af van het type warmtepomp. Het Vlaamse Gewest heeft een premiesimulator opgezet, waaronder die van een warmtepomp op Mijn VerbouwPremie.
 • Brussel: de premie voor de warmtepomp maakt deel uit van de nieuwe RENOLUTION-premies die gelden sinds begin 2022. Afhankelijk van uw gezinsinkomen krijgt u 4.250 euro tot 4.750 euro.
 • Wallonië: als uw woning ouder is dan 15 jaar bedraagt de premie 1.000 tot 6.000 euro (afhankelijk van uw gezinsinkomen).

Hoe zit het met het onderhoud van een warmtepomp?

In vergelijking met bijvoorbeeld een condensatieketel heeft een warmtepomp maar een beperkt onderhoud nodig. Daardoor zijn de onderhoudskosten laag.

Is uw warmtepomp verzekerd via uw woningverzekering?

Net zoals zonnepanelen maakt uw warmtepomp integraal deel uit van uw woning. Daarom is het de woningverzekering van de eigenaar die tussenkomt als de warmtepomp beschadigd is door waterschade, een brand of natuurramp.

DVV is er voor u

Welk verwarmingssysteem u ook hebt, u wil natuurlijk zorg dragen voor uw woning. Dat kan met de huurdersverzekering Cocoon Start of de woningverzekering voor eigenaars Cocoon Flex. Vragen of advies nodig? Contacteer uw DVV-consulent om meer te weten.

Op zoek naar een brandverzekering voor uw huis inclusief zonnepanelen of warmtepompen?

Het onderdeel "gebouw" van de woonverzekering Cocoon Flex dekt ook uw zonnepanelen en uw warmtepomp.

Gepubliceerd op 24/10/2022

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent