• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Overlijden

Waarom een erfovereenkomst sluiten?

Voorkom geschillen na je overlijden met een erfovereenkomst

Sinds september 2018 is het wettelijk toegestaan om een erfovereenkomst af te sluiten. Deze vorm van successieplanning wordt steeds belangrijker. Vooral sinds COVID. Volgens Fednot, de federatie van notarissen, werden er in België in 2022 4.600 erfovereenkomsten geregistreerd. 

Wat is een erfovereenkomst?

Het is een overeenkomst waarbij je vooraf bepaalde aspecten van je nalatenschap regelt. Omdat een overeenkomst over de nalatenschap grote gevolgen heeft voor elk van de partijen, moet er een notaris aan te pas komen. De notaris is ook beschikbaar om, indien nodig, met elke erfgenaam te praten. De wet legt ook een strikte procedure en termijnen op. Als de erfovereenkomst eenmaal is gesloten, is er geen weg meer terug. Jijzelf en je erfgenamen zijn gebonden aan wat overeengekomen is. 

Welke soorten van erfovereenkomsten zijn er?

  • Globale erfovereenkomst
    Deze wordt gesloten tussen de ouder(s) en alle kinderen. In de overeenkomst wordt vastgelegd wat elk kind al heeft ontvangen – al dan niet via vastgoedschenkingen of andere voordelen (zoals een dure studie in het buitenland) - of volgens de overeenkomst zal ontvangen, om het evenwicht te bewaren. Geen enkel kind mag zich tekort gedaan voelen. Een globale erfovereenkomst is alleen geldig als alle kinderen ze ondertekenen.
  • Punctuele erfovereenkomst
    Deze richt zich op een specifiek aspect van een schenking of erfenis en  vereist niet systematisch de instemming van alle kinderen. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt om een voordeel te geven aan een gehandicapt kind dat veel zorg nodig heeft.

Welke voordelen biedt een erfovereenkomst?

Eerst en vooral maakt een erfovereenkomst het mogelijk om de nalatenschap op een transparante manier af te wikkelen en familieruzies na het overlijden te vermijden. Aangezien de erfgenamen deelnemen aan de besprekingen en tot een overeenkomst komen, weten ze achteraf waar ze aan toe zijn, zonder risico op verwarring of conflicten achteraf.

Hoeveel kost een erfovereenkomst?

Reken op een bedrag tussen 750 en 1.000 euro voor een punctuele overeenkomst. De kosten van een algemene erfovereenkomst liggen hoger en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de complexiteit van de overeenkomst en het vermogen waar het om gaat.

Steun je gezin met een overlijdensverzekering

Mocht je voortijdig overlijden, dan kan dat zware financiële gevolgen hebben voor je nabestaanden. De DVV Overlijdensverzekering kan hen helpen bij het betalen van de successierechten. 

  • De DVV Overlijdensverzekering is een overlijdensverzekering van Tak 21 met vast kapitaal die wordt afgesloten voor een bepaalde duur. De verzekeringsovereenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures.
  • Bepaalde doodsoorzaken zijn uitgesloten, zoals zelfmoord tijdens het eerste verzekeringsjaar, overlijden ten gevolge van het beoefenen van een extreme sport, overlijden van de verzekerde door een opzettelijke daad, …
  • Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De DVV Overlijdensverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

 

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent