• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

5 factoren die uw kredietwaardigheden bepalen bij de aanvraag van uw woonkrediet

Woonkrediet aanvragen? Deze 5 factoren bepalen uw kans op succes

Bent u op zoek naar een woonkrediet voor uw droomhuis? Weet dat een financiële instelling uw krediet alleen zal toekennen als u voldoende kredietwaardig bent. De volgende 5 factoren zullen daarbij een rol spelen:

1. Wat zijn uw inkomsten?

Hoeveel u zal kunnen terugbetalen, hangt natuurlijk voor een groot deel af van uw inkomsten. Het gaat dan natuurlijk om hoeveel u maandelijks verdient, maar ook huurinkomsten, enz. spelen een rol.

2. Wat zijn uw vaste uitgaven?

Om uw kredietaanvraag te beoordelen, zal de financiële instelling ook kijken naar uw maandelijkse vaste kosten:

  • Hoeveel bedraagt uw huur?
  • Bent u alimentatiegeld verschuldigd?
  • Welke vaste kosten hebt u nog?
  • Andere kredieten

Hoe meer uitgaven, hoe minder ruimte u zal hebben voor uw maandelijkse afbetalingen.

De financiële instelling houdt rekening met het saldo dat overblijft na aftrek van uw uitgaven en met de verhouding tussen uw inkomsten en uitgaven.

3. Hoe stabiel is uw situatie?

Als u een vaste job gedurende een langere tijd hebt, dan zal u makkelijker een lening krijgen. Uw kredietinstelling zal het risico dat er iets verkeerd gaat, dan lager inschatten.

4. Hebt u startkapitaal?

Misschien geven uw ouders u een duwtje in de rug. Of misschien zet u zelf al jaren geld opzij voor uw woning. Hoe meer spaargeld u hebt, hoe vlotter uw kredietaanvraag zal verlopen en hoe interessanter uw rentevoet.

5. Hoe zit het met uw kredietgeschiedenis?

Kredietverleners moeten controleren of u andere kredieten (gehad) hebt om te vermijden dat uw schuldenlast te groot zou zijn. In de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank van België kunnen ze niet alleen uw lopende en afgeloste kredieten zien, maar eventueel ook laattijdige afbetalingen. Ook die factoren zullen een rol spelen om uw kredietwaardigheid te beoordelen.

Uw DVV-consulent is er voor u

Bent u op zoek naar een woonkrediet? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt die ook kredietmakelaar is. Zij of hij helpt u graag om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Wil u al een idee krijgen van uw maandelijkse terugbetaling of van het bedrag dat u kan lenen? Doe makkelijk zelf een simulatie met de woonkredietsimulator.

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent