De aankoopprijs van je woning zal natuurlijk de grootste hap uit je budget nemen. Toch zijn er nog andere elementen die een invloed hebben op het globale kostenplaatje:
Als je een bestaand huis of appartement koopt, betaal je registratierechten aan de notaris.
Voor een nieuwbouwaankoop betaal je geen registratierechten maar 21% btw op de aankoopprijs van je woning.
De notaris krijgt een vaste vergoeding die door de overheid is vastgelegd. Welke notaris je ook kiest, het ereloon is hetzelfde. Het exacte bedrag hangt af van de prijs die je betaalt voor je woning. Per deel geldt er een ander percentage:
Houd daarbovenop rekening met 21% btw. Weet ook dat de notariskosten vanaf 2023 met gemiddeld 25% zullen dalen.
De notaris zal ook een aantal opzoekingen moeten doen voor je huis. Denk maar aan stedenbouwkundige uittreksels, bodemattesten, kadastrale uittreksels enz. Dat kostenplaatje zal afhangen van de opzoekingen die nodig zijn en van je woonplaats.
Als je voor je woning leent bij een financiële instelling, dan wordt dat vastgelegd in een notariële akte. Je moet daarvoor ook aktekosten betalen aan de notaris. Hoeveel dat is, hangt af van het bedrag van je lening. Bereken de aktekosten van je lening.
Een schuldsaldoverzekering zal het openstaande deel van het woonkrediet (het ‘schuldsaldo’) afbetalen bij overlijden. Daar wil je nu vast niet aan denken, maar het is wel belangrijk als er iets zou gebeuren met jou of je partner.
Je merkt het: er komen heel wat kosten op je af als je een woning koopt. Misschien is dat nu nog niet haalbaar, maar wil je wel elke maand iets opzijzetten voor later? Met bouwsparen spaar je voor je eigen woning en krijg je nu al een belastingvoordeel. Bij DVV verzekeringen heb je daarvoor twee mogelijkheden:
Wil je meer weten over deze levensverzekeringen of heb je nog vragen over de bijkomende kosten? Ga langs bij je DVV-consulent of vind er één in je buurt. Zij of hij geeft je graag alle uitleg!
Je kan ook bij je DVV-kredietmakelaar terecht voor een hypothecair krediet.
Goed om te weten
Je vindt alle informatie over woonkrediet in de prospectus die beschikbaar is bij jouw kredietmakelaar die ook DVV-verzekeringsconsulent is.
De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht en wordt afgesloten voor een periode van één jaar met stilzwijgende verlenging.
Update op 30/11/2022
Met bouwsparen zet je geld opzij dat je later kan gebruiken voor je woning. Mooi meegenomen: zo krijg je vandaag al een belastingvoordeel. Ontdek er meer over.
Kies één pakket voor je woonkrediet en je verzekeringen. Zo maak je het jezelf makkelijk en ben je zeker van goede voorwaarden. Ontdek Immo-Pack.
Met de schuldsaldoverzekering ben je zeker dat je woonkrediet wordt afbetaald als je er niet meer bent. Vermijd zo financiële zorgen voor je nabestaanden.