• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Wonen

Energie besparen: zo doe je dat!

7 tips voor een lagere energierekening

Energie besparen is slim, want de factuur loopt snel op. Een gemiddeld gezin betaalt in deze tijden jaarlijks duizenden euro’s aan energie. Gelukkig kunnen we zelf heel wat doen om onze elektriciteits- en gasrekening naar beneden te krijgen.

1. Isoleer waar mogelijk

Heb je verbouwingsplannen? Als je denkt aan energie besparen, is je huis isoleren een absolute must. Daksisolatie levert het meest op. Daarna pak je het best de muren, ramen en vloeren aan. Meestal heb je je investering al na enkele jaren terugverdiend omwille van de energiebesparing die het oplevert.
 

2. Verwarm intelligent

Verwarmen is goed voor 60% van de totale energiefactuur. Naast isoleren is verstandig verwarmen heel belangrijk:
 • Gebruik een thermostaat zodat je zeker bent dat je je woning alleen verwarmt als dat echt nodig is.
 • Zet je verwarming een graadje lager. Zo bespaar je 7% energie.
 • Verwarm ’s nachts niet of op maximaal 15 graden. Dat kan gerust een half uur voor je gaat slapen, want je woning zal nog een tijdje warm blijven.

3. Verbruik minder (warm) water

Energie besparen doe je door een douche te nemen in plaats van een bad. Wist je trouwens dat je met een spaardouchekop maar 6 liter water verbruikt in plaats van 12 liter? En om je handen te wassen, hoef je uiteraard geen warm water te gebruiken. Dat scheelt alweer een stuk(je) op je energiefactuur. Ontdek meer tips voor een lager waterverbruik.

4. Koop energiezuinige toestellen

Heb je een nieuwe koelkast of diepvries nodig? Controleer dan zeker het energielabel. Met een kies je voor het energiezuinigste toestel. 

5. Let op je verbruik als je kookt

 • Schakel elektrische kookplaten voor het einde uit. Ze blijven dan nog even doorwarmen, maar ondertussen loopt je energierekening niet meer op.
 • Gebruik de microgolf in plaats van de oven, want zo verbruik je ongeveer vijf keer minder energie. Toch liever de oven? Kies dan voor de heteluchtfunctie.
 • Leg altijd een deksel op de potten. Gebruik ook niet meer water dan nodig, want dat vraagt meer energie.

6. Was op een lagere temperatuur

Door je wasgoed op een lagere temperatuur te wassen, kan je over enkele jaren honderden euro’s besparen. Wist je dat bij de nieuwste generatie wasmachines 30°C voldoende is om je was proper te krijgen? Zorg dan wel dat je één keer per maand op 90°C wast om zeker te zijn dat er geen zeepresten, schimmels of vervelende geurtjes achterblijven. Heb je een dag- en nachttarief? Dan doe je er uiteraard goed aan om ’s nachts te wassen.

7. Let op voor de sluipverbruikers

Als je een tv of decoder uitschakelt, dan blijven ze in waakstand staan. Je kan dus beter op de aan- of uitknop van je toestel duwen om te vermijden dat ze ’s nachts energie blijven verbruiken. Een meervoudig stopcontact met een schakelaar is ook een goede oplossing tegen sluipverbruik. Nog een tip: laat je oplader niet insteken als je je gsm niet oplaadt.

We helpen je graag

Heb je goed nagedacht over je energierekening? Misschien is dit ook het goede moment om na te denken over je woningverzekering? Neem contact met je DVV-consulent voor meer advies of informatie. Zij of hij helpt je graag verder.

Gepubliceerd op 31/08/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent