• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Slim water geven in de tuin

5 tips om water te recupereren voor je tuin

Slim water geven in de tuin is absoluut noodzakelijk. Niet alleen omdat het blauwe goud stilaan een schaars goed wordt op onze planeet, maar ook omdat de prijs geleidelijk aan stijgt. We geven je vijf tips.

1. Vang regenwater op

Als het regent, is dat niet noodzakelijk op momenten dat je tuin water nodig heeft. Met een bovengrondse regenton of een regenwaterput kan je makkelijk regenwater opvangen om later je terrasplanten en tuin te gieten. Ga je (ver)bouwen? Dan ben je vandaag verplicht om een regenwaterput te installeren waarvan de overloop niet naar de riolering mag. Heel wat gemeentes in Vlaanderen kennen trouwens een premie toe voor een hemelwaterput. Als je in Vlaanderen woont, kan je de ideale grootte van de regenwaterput die je nodig hebt berekenen . 
Heb je al een regenput? Dan is een regenton nog altijd interessant. Je vindt er in alle maten en kleuren.

2. Hergebruik het water van de douche voor je tuin

Sta je graag (lang) onder de douche? Weet dat er gemiddeld zo’n 45 tot 70 liter wegstroomt per douchebeurt. Een eenvoudige manier om het water te hergebruiken, is een emmer in de douche zetten. Je moet dan wel wat sleuren met water, maar het is natuurlijk voor een goed doel en je traint meteen je armspieren. Ook badwater is te hergebruiken in je tuin. Zorg er in beide gevallen wel voor dat je biologisch afbreekbare zeep gebruikt. 

3. Gebruik water van je droogkast

In theorie kan je het water uit het reservoir van je droogkast hergebruiken. Belangrijke kanttekening: dat kan enkel als je weinig wasmiddel gebruikt. Bedenk ook dat dit gedistilleerde water weinig voedingswaarde heeft omdat het gedemineraliseerd is.

4. Vang het water in de keuken op

In de keuken kan je ook slim omgaan met water. Als je je handen wast (met biologisch afbreekbare zeep) of groenten spoelt of kookt, kan je het opvangen in een plastic waskom en hergebruiken in de tuin. Alle beetjes helpen!

5. Richt je tuin slim in om zo weinig mogelijk water te moeten geven

  • Bedek de bodem met mulch zodat het water niet kan verdampen uit de grond. Mulchen kan je bijvoorbeeld doen met bladeren, houtsnippers, een laagje gemaaid gras of stro. Mooi meegenomen: onkruid krijgt meteen ook minder kans om te groeien.
  • Beplant met vaste planten. Die kunnen beter tegen de droogte dan eenjarigen. Om nog minder te moeten sproeien, kies je voor droogteresistente vaste planten.
  • Plant hoge bomen zodat de grond eronder minder snel uitdroogt. Denk bijvoorbeeld aan een eik of esdoorn.

Praktische tips als je water geeft

Je doet er alles aan om het kostbare water te hergebruiken in je tuin? Dan kan je met de volgende maatregelen nog een stapje verder gaan om slim water te geven:

  • Geef altijd water op de meest frisse momenten van de dag. Anders verdampt het water te snel.
  • Installeer geen automatische sproeisystemen. Er gaat dan te veel water verloren voor het de grond bereikt. Je kiest beter voor een druppelsysteem.
  • Besproei niet van bovenaan, maar geef laag bij de grond water zodat de wortels het water beter kunnen opnemen.
  • Let erop dat je niet te veel water geeft, zodat de planten leren omgaan met droogte.

DVV is er voor je

Je hebt het gemerkt: het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om water te hergebruiken in je tuin. Wil je nog meer doen en meteen ook je waterfactuur naar omlaag krijgen? We helpen je met tips om te besparen op je waterverbruik. Heb je veel geïnvesteerd in je tuin? Informeer dan naar de Optie tuin bij de woningverzekering Cocoon Flex bij je DVV-consulent.

Gepubliceerd op 25/05/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent