• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Wonen

Slim water geven in de tuin

5 tips om water te recupereren voor uw tuin

Slim water geven in de tuin is absoluut noodzakelijk. Niet alleen omdat het blauwe goud stilaan een schaars goed wordt op onze planeet, maar ook omdat de prijs geleidelijk aan stijgt. We geven u 5 tips.

1. Vang regenwater op

Als het regent, is dat niet noodzakelijk op momenten dat uw tuin water nodig heeft. Met een bovengrondse regenton of een regenwaterput kan u makkelijk regenwater opvangen om later uw terrasplanten en tuin te gieten. Gaat u (ver)bouwen? Dan bent u vandaag verplicht om een regenwaterput te installeren waarvan de overloop niet naar de riolering mag. Heel wat gemeentes in Vlaanderen kennen trouwens een premie toe voor een hemelwaterput. Als u in Vlaanderen woont, kunt u de ideale grootte van de regenwaterput die u nodig hebt berekenen . 
Hebt u al een regenput? Dan is een regenton nog altijd interessant. U vindt er in alle maten en kleuren.

2. Hergebruik het water van de douche voor uw tuin

Staat u graag (lang) onder de douche? Weet dat er gemiddeld zo’n 45 tot 70 liter wegstroomt per douchebeurt. Een eenvoudige manier om het water te hergebruiken, is een emmer in de douche zetten. U moet dan wel wat sleuren met water, maar het is natuurlijk voor een goed doel en u traint meteen uw armspieren. Ook badwater is te hergebruiken in uw tuin. Zorg er in beide gevallen wel voor dat u biologisch afbreekbare zeep gebruikt. 

3. Gebruik water van uw droogkast

In theorie kan u het water uit het reservoir van uw droogkast hergebruiken. Belangrijke kanttekening: dat kan enkel als u weinig wasmiddel gebruikt. Bedenk ook dat dit gedistilleerde water weinig voedingswaarde heeft omdat het gedemineraliseerd is.

4. Vang het water in de keuken op

In de keuken kan u ook slim omgaan met water. Als u uw handen wast (met biologisch afbreekbare zeep) of groenten spoelt of kookt, kan u het opvangen in een plastic waskom en hergebruiken in de tuin. Alle beetjes helpen!

5. Richt uw tuin slim in om zo weinig mogelijk water te moeten geven

 • Bedek de bodem met mulch zodat het water niet kan verdampen uit de grond. Mulchen kan u bijvoorbeeld doen met bladeren, houtsnippers, een laagje gemaaid gras of stro. Mooi meegenomen: onkruid krijgt meteen ook minder kans om te groeien.
 • Beplant met vaste planten. Die kunnen beter tegen de droogte dan eenjarigen. Om nog minder te moeten sproeien, kiest u voor droogteresistente vaste planten.
 • Plant hoge bomen zodat de grond eronder minder snel uitdroogt. Denk bijvoorbeeld aan een eik of esdoorn.

Praktische tips als u water geeft

U doet er alles aan om het kostbare water te hergebruiken in uw tuin? Dan kan u met de volgende maatregelen nog een stapje verder gaan om slim water te geven:

 • Geef altijd water op de meest frisse momenten van de dag. Anders verdampt het water te snel.
 • Installeer geen automatische sproeisystemen. Er gaat dan te veel water verloren voor het de grond bereikt. U kiest beter voor een druppelsysteem.
 • Besproei niet van bovenaan, maar geef laag bij de grond water zodat de wortels het water beter kunnen opnemen.
 • Let erop dat u niet te veel water geeft, zodat de planten leren omgaan met droogte.

DVV is er voor u

U hebt het gemerkt: het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om water te hergebruiken in uw tuin. Wil u nog meer doen en meteen ook uw waterfactuur naar omlaag krijgen? We helpen u met tips om te besparen op uw waterverbruik. Hebt u veel geïnvesteerd in uw tuin? Informeer dan naar de Optie tuin bij de woningverzekering Cocoon Flex bij uw DVV-consulent.

Gepubliceerd op 25/05/2022

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent