• My DVV

Auto

Rijles geven aan uw kind in 4 stappen

Hoe leert u uw zoon of dochter autorijden?

Vanaf 17 jaar kan uw kind zijn theoretisch examen afleggen. Als u dat wil, kan u uw zoon of dochter daarna zelf leren rijden. Om het u gemakkelijk te maken, zetten we de 4 stappen op weg naar een rijbewijs op een rijtje.

1. Theoretisch examen

In heel wat secundaire scholen kunnen leerlingen uit het laatste jaar zich op school voorbereiden op het theorie-examen rijbewijs B. Is dat bij jullie niet mogelijk? Dan kan uw zoon of dochter ook zelf de theorie studeren of theorielessen volgen via een rijschool.

Het theoretisch examen wordt afgelegd in een examencentrum. Als uw zoon of dochter minstens 41/50 behaalt, krijgt hij of zij een voorlopig rijbewijs dat 3 jaar geldig is. Binnen die periode moet het praktijkexamen afgelegd worden.

2. Leren rijden

Uw kind kan leren rijden bij een erkende rijschool, maar dat is niet wettelijk verplicht. Als ouder kan u uw kind leren rijden via de formule 'Leren rijden met een begeleider'.

Als begeleider moet u wel 3 uur vorming (vanaf 1/07/2018 in Wallonië) gevolgd hebben. Daarnaast moet u minstens 8 jaar een rijbewijs B hebben dat de voorbije 3 jaar niet is ingetrokken. Ook belangrijk om te weten:

  • U moet een reglementair L-teken op de achterkant van uw wagen aanbrengen.
  • Uw kind mag niet rijden vanaf 22 uur tot 6 uur ’s morgens op vrijdag, zaterdag en zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen.

3. Verzekering

In België is een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid wettelijk verplicht als u op de openbare weg rijdt. Zo bent u als chauffeur beschermd als u door een ongeval lichamelijke of materiële schade toebrengt aan anderen.

Goed nieuws: als uw zoon of dochter met uw auto rijdt, is hij of zij ook gedekt door uw autoverzekering. Zelfs zonder dat u daar extra voor moet betalen. Om volledig in orde te zijn, moet u wel uw verzekeraar op de hoogte brengen dat uw zoon of dochter ook met uw auto zal rijden.

4. Praktijkexamen

Denkt u dat uw zoon of dochter er klaar voor is? Dan mag het een praktijkexamen afleggen in 1 van de examencentra  onder de volgende voorwaarden:

  • Uw zoon of dochter is minstens 18 jaar oud.
  • Jullie hebben minstens 9 maanden geoefend (vanaf 1/10/2017).

Uw DVV-consulent helpt u!

Nog vragen over uw autoverzekering? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt. Zij of hij is er voor u!

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV Verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent