• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Wonen

Nieuwe zonnepanelen installeren: regels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Zonnepanelen installeren: andere regels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Sinds begin 2021 is er in Vlaanderen heel wat veranderd als je zonnepanelen wilt installeren. Ook in Brussel zijn er wijzigingen, terwijl er in Wallonië niets verandert. We zetten alles voor je op een rij.

Wat is de regeling voor zonnepanelen in Vlaanderen?

Sinds 1 januari 2021 is het systeem van de terugdraaiende teller verdwenen in Vlaanderen. Er geldt nu een andere regeling:

 • Je kan onder bepaalde voorwaarden een eenmalige premie voor de installatie van zonnepanelen krijgen. Voor 2021 kan die oplopen tot 1.500 euro. Daarna zakt de premie jaar na jaar tot maximaal 375 euro in 2024 en 0 euro vanaf 2025.
 • Je kan overtollige energie injecteren op het net. Je moet dan een teruglevercontract afsluiten met je energieleverancier en krijgt een vergoeding: het injectietarief of de terugleververgoeding. Op je factuur wordt dan de afrekening gemaakt.
 • Je energie zelf verbruiken, is het interessantst in het systeem zonder terugdraaiende teller. Door te investeren in een thuisbatterij zorg je dat je zelfverbruik met zo’n 35% toeneemt. Goed om te weten: je kan in 2021 voor een thuisbatterij een premie krijgen van maximaal 3.200 euro. Daarna daalt het bedrag elk jaar tot 575 euro in 2024 en 0 euro vanaf 2025.

Wat is de regeling in Brussel?

In Brussel is er een gedeeltelijke compensatie. Je krijgt een subsidie voor je zonnepanelen via groenestroomcertificaten. Sedert begin 2021 krijg je minder groenestroomcertificaten voor nieuwe zonnepanelen. Een thuisbatterij is ook in Brussel interessant om je eigen energie te verbruiken. 

Wist je dat je zonnepanelen gedekt zijn via onze brandverzekering Cocoon Flex (gebouw), net als thuisbatterij?

Wat als je nieuwe zonnepanelen installeert in Wallonië?

Het systeem van de terugdraaiende teller blijft wel bestaan in Wallonië. Je betaalt een prosumententarief voor het gebruik van het net, maar kan wel energie op het net zetten. Op jaarbasis wordt dan een afrekening gemaakt tussen het verbruik en de injectie op het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij is minder aan de orde. 

Je DVV-consulent is er voor jou

Ben je nog op zoek naar een goede verzekering voor je woning ? Met Cocoon Flex kies je voor een goede brandverzekering die ook je zonnepanelen en je thuisbatterij dekt. Bovendien kan je rekenen op een ongeziene flexibiliteit waardoor je alleen verzekerd bent voor wat je echt nodig hebt. Meer weten? Vraag info aan je DVV-consulent. zij of hij helpt je graag.

Goed om te weten

 • Onze partner Europ Assistance organiseert de bijstand. 
 • De woningverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:
 • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.
 • Cocoon Flex is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Gepubliceerd op 15/07/2021

Dit wil je ook weten

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent