• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

5 vragen over de Vlaamse woonbonus

Woonbonus: het antwoord op uw vragen

De woonbonus is afgeschaft in Vlaanderen. Wat betekent het voor u en wat met de federale woonbonus? En hoe zit het in Brussel of Wallonië? We beantwoorden de 5 belangrijkste vragen.

1. Wat is de Vlaamse woonbonus?

De woonbonus is het belastingvoordeel dat u krijgt als u leent om een huis of appartement te kopen. Door de intresten en kapitaalaflossingen in te brengen, betaalt u minder belastingen. Over de hele looptijd levert dat een gezin al snel meer dan 35.000 euro belastingvoordeel op. 

2. Wat met de Vlaamse woonbonus in 2021?

Sinds 1 januari 2020 bestaat de woonbonus in Vlaanderen niet meer en kan u niet meer van een belastingvoordeel profiteren als u een huis of appartement koopt.

De woonbonus wordt vervangen door een verlaging van de registratierechten:

  • Het gewone tarief van de registratierechten daalt van 7% naar 6%.
  • Als u de woning grondig renoveert en energiezuinig maakt, zakken de registratierechten van 6% naar 5%. Binnen de 5 jaar moet u dan een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.

Gemiddeld genomen bespaart u daardoor zo’n 3.000 euro.

3. Verandert er iets als u al de Vlaamse woonbonus geniet?

  • Als u in het verleden een woonkrediet hebt afgesloten voor de aankoop van uw woning, dan blijft de woonbonus lopen.
  • Als u uw bestaande lening herfinanciert, kan u ook nog genieten van het belastingvoordeel. Bij zo’n herfinanciering geldt namelijk enkel de datum van het eerste woonkrediet.
  • Als de looptijd van uw lening verlengd is door betalingsuitstel naar aanleiding van de coronacrisis, dan leveren die extra maanden (in tegenstelling tot andere loopverlengingen) toch een belastingvoordeel op.

4. Hoe zit het als u in Brussel of Wallonië een woning koopt?

De afschaffing van de woonbonus is enkel van toepassing op een huis of appartement in Vlaanderen. In Wallonië werd de woonbonus in 2016 vervangen door de wooncheque. Die is afhankelijk van uw inkomen en niet van uw woonkrediet. In Brussel verdween de woonbonus in 2017. Er geldt een korting op de registratierechten.
 

5. Wat is de federale woonbonus?

Met de federale woonbonus wordt het fiscaal voordeel bedoeld op langetermijnsparen. Als u investeert in een tweede woning en een lening aangaat, kan u daardoor wel nog een belastingvoordeel krijgen.

Uw DVV-consulent is er voor u

Hebt u een vraag over de woonbonus? Bent u op zoek naar een woonkrediet voor uw project? Contacteer een van onze kredietmakelaars.

Gepubliceerd op 02/05/2022

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent