• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

5 vragen over de Vlaamse woonbonus

Woonbonus: het antwoord op je vragen

De woonbonus is afgeschaft in Vlaanderen. Wat betekent het voor je en wat met de federale woonbonus? En hoe zit het in Brussel of Wallonië? We beantwoorden de vijf belangrijkste vragen.

1. Wat is de Vlaamse woonbonus?

De woonbonus is het belastingvoordeel dat je krijgt als je leent om een huis of appartement te kopen. Door de intresten en kapitaalaflossingen in te brengen, betaal je minder belastingen. Over de hele looptijd levert dat een gezin al snel meer dan 35.000 euro belastingvoordeel op. 

2. Wat met de Vlaamse woonbonus in 2021?

Sinds 1 januari 2020 bestaat de woonbonus in Vlaanderen niet meer en kan je niet meer van een belastingvoordeel profiteren als je een huis of appartement koopt.

De woonbonus wordt vervangen door een verlaging van de registratierechten:

  • Het gewone tarief van de registratierechten daalt van 7% naar 6%.
  • Als je de woning grondig renoveert en energiezuinig maakt, zakken de registratierechten van 6% naar 5%. Binnen de vijf jaar moet je dan een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.

Gemiddeld genomen bespaar je daardoor zo’n 3.000 euro.

3. Verandert er iets als je al de Vlaamse woonbonus geniet?

  • Als je in het verleden een woonkrediet hebt afgesloten voor de aankoop van je woning, dan blijft de woonbonus lopen.
  • Als je je bestaande lening herfinanciert, kan je ook nog genieten van het belastingvoordeel. Bij zo’n herfinanciering geldt namelijk enkel de datum van het eerste woonkrediet.
  • Als de looptijd van je lening verlengd is door betalingsuitstel naar aanleiding van de coronacrisis, dan leveren die extra maanden (in tegenstelling tot andere loopverlengingen) toch een belastingvoordeel op.

4. Hoe zit het als je in Brussel of Wallonië een woning koopt?

De afschaffing van de woonbonus is enkel van toepassing op een huis of appartement in Vlaanderen. In Wallonië werd de woonbonus in 2016 vervangen door de wooncheque. Die is afhankelijk van je inkomen en niet van je woonkrediet. In Brussel verdween de woonbonus in 2017. Er geldt een korting op de registratierechten.
 

5. Wat is de federale woonbonus?

Met de federale woonbonus wordt het fiscaal voordeel bedoeld op langetermijnsparen. Als je investeert in een tweede woning en een lening aangaat, kan je tot eind 2023 daardoor wel nog een belastingvoordeel krijgen. Vanaf 2024 verdwijnt deze woonbonus voor de tweede woning echter ook. Wie het voordeel al heeft, blijft dat behouden.

Je DVV-consulent is er voor je

Heb je een vraag over de woonbonus? Ben je op zoek naar een woonkrediet voor je project? Contacteer een van onze kredietmakelaars.

Geüpdatet op 10/02/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent