Dat je een autoverzekering moet hebben om op de openbare weg te rijden, wist je al. Maar hoe zit het met het verzekeren van andere motorvoertuigen? Het antwoord is vaak minder vanzelfsprekend. We leggen het graag voor je uit, zodat je altijd optimaal beschermd bent.
Veranderingen in de verplichte autoverzekering
Allereerst moet je weten dat de wet op de verplichte autoverzekering dit jaar (2024) is gewijzigd. De twee belangrijkste veranderingen zijn:
Voortaan moeten ook voertuigen die zich op strikt privéterrein bevinden, verzekerd zijn. Uitzonderingen hierop zijn transportmiddelen die niet op de openbare weg mogen rijden.
Tot voor kort bepaalde enkel de maximumsnelheid of je voertuig verzekerd moest zijn. Nu wordt naast de maximumsnelheid ook het maximumgewicht, inclusief accu, in rekening genomen.
Welke voertuigen moeten niet verplicht verzekerd worden?
Voertuigen die max. 6 km/u (autonoom) rijden en max. 100 kg wegen.
Voortuigen die 7 tot 25 km/u (autonoom) rijden en max. 25 kg wegen.
Elektrische rolstoelen die uitsluitend worden gebruikt door mensen met een lichamelijke beperking.
Welke verzekering voor welk voertuig? En wanneer is het verplicht?
Er zijn steeds meer middelen om je te verplaatsen, met of zonder motor. We gebruiken in ons dagelijks leven ook gemotoriseerde machines zoals grasmaaiers. Hieronder vind je een overzicht van de verzekeringen die je aansprakelijkheid dekken bij een ongeval, afhankelijk van het type voertuig.
* Elektrische ondersteuning die start na een paar pedaalslagen en uitschakelt als de fietser stopt met trappen.
Twijfel je nog?
Je DVV-consulent is je beste bondgenoot. Hij geeft je graag een antwoord op de vraag of je al dan niet een verzekering voor je motorvoertuig nodig hebt.
De autoverzekering Mobility is wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
de folder. Vooraleer een contract te ondertekenen is het belangrijk dat je kennis neemt van deze documenten.
De Verzekering Tweewielers voor je motor wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:
de algemene voorwaarden
Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.
De verzekering Verkeer wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
de folder. Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.
De familiale verzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
de folder. Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.
Heb je een klacht ? Je DVV-consulent, de dienst Klachtenbeheer en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien je een klacht in?
De familiale verzekering, de autoverzekering Mobility, de verzekering Tweewielers en de verzekering Verkeer zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Gewoon goeie service
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
In principe moeten alle bromfietsen, scooters en speed pedelecs die max. 45 km/uur halen worden ingeschreven als je ermee op de openbare weg wil rijden. Lees hier alle details.
De elektrische step wordt steeds populairder en dus gebeuren er meer ongevallen. Met een goede verzekering en veilig rijgedrag voorkom je veel problemen.
Een persoonlijke ongevallenverzekering dekt de lichamelijke schade die je kan oplopen. Ontdek waarom een persoonlijke ongevallenverzekering geen luxe is.