Wonen in een tiny house, mobiele zorgwoning, wooncontainer enz. is een levensstijl die heel wat troeven biedt:
#tinyhouse mag dan al meer dan 2,8 miljoen zoekresultaten opleveren op Instagram en nog een heel pak meer bij Google, de wetgeving volgt nog niet helemaal. In Vlaanderen is domiciliëren alleen mogelijk als je woning voldoet aan een aantal woonnormen op het vlak van oppervlakte, voorzieningen enz. En die stroken niet altijd met de filosofie van een tiny house. Voor een mobiele zorgwoning is de wetgeving in Vlaanderen wel iets minder strikt. Als aan alle voorwaarden voldaan is, moet je geen vergunning aanvragen. Een melding bij het omgevingsloket volstaat. Je kan zich ook domiciliëren in een (mobiele) zorgwoning.
Ook in Brussel zijn er nog veel onduidelijkheden. Enkel in Wallonië zijn de alternatieve woonvormen (‘habitat léger’) expliciet in de wetgeving opgenomen. Je moet in Wallonië wel altijd een bouwvergunning aanvragen en er zijn een aantal voorwaarden van toepassing. De ene gemeente zal ook meer geneigd zijn om de vergunning voor je tiny house, containerwoning of joert toe te kennen dan de andere.
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
Ga je samenwonen met vrienden? Dan zal je vast de tijd van je leven hebben! Ontdek welke verzekeringen je neemt om goed beschermd te zijn.
Huur je een woning samen met vrienden? Leuk idee, maar zorg dat je duidelijke afspraken maakt. Hoe wordt de huur betaald? Wat met de andere kosten? We geven drie tips voor budgetbeheer!
Slingert er overal rommel rond en komen er vrienden of familie op bezoek? Met onze vijf tips ruim je in een recordtijd op. Ontdek er meer over.