• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Tiny house, mobiele zorgwoning, wooncontainer of joert: welke woningverzekering?

Wat met de woningverzekering voor een tiny house of andere alternatieve woonvorm?

Een tiny house, mobiele zorgwoning, wooncontainer, joert enz. worden altijd maar populairder. Misschien overweeg je ook één van deze alternatieve woonvormen? Laat je inspireren door dit overzicht van voordelen, beperkingen en mogelijkheden op het vlak van woningverzekering.

Wat zijn de voordelen van alternatieve woonvormen?

Wonen in een tiny house, mobiele zorgwoning, wooncontainer enz. is een levensstijl die heel wat troeven biedt:

  • Ecologisch: de woning is klein en verbruikt dus weinig energie. Sommige van die alternatieve woonvormen zijn bovendien uitgerust met zonnepanelen en voorzien van een intelligent systeem voor waterbeheer (bijvoorbeeld op basis van regenwaterrecuperatie en afvalwaterzuivering).
  • Voordelig: de bouwkosten zijn laag en er zijn weinig materialen nodig. Voor een tiny house moet je rekenen op ongeveer 50.000 euro.
  • Uitgepuurd: om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte wordt de inrichting zorgvuldig uitgedacht. Meestal is de woning alleen voorzien van essentiële spullen en wordt gekozen voor een minimalistische stijl.
  • Verbinding met de natuur: alternatieve woonvormen liggen vaak wat dichter bij de natuur. Het is dus ook een keuze voor een authentiek en eenvoudig leven.

Tiny house, mobiele zorgwoning, wooncontainer, joert, … wat zegt de wet?

#tinyhouse mag dan al meer dan 2,8 miljoen zoekresultaten opleveren op Instagram en nog een heel pak meer bij Google, de wetgeving volgt nog niet helemaal. In Vlaanderen is domiciliëren alleen mogelijk als je woning voldoet aan een aantal woonnormen op het vlak van oppervlakte, voorzieningen enz. En die stroken niet altijd met de filosofie van een tiny house. Voor een mobiele zorgwoning is de wetgeving in Vlaanderen wel iets minder strikt. Als aan alle voorwaarden voldaan is, moet je geen vergunning aanvragen. Een melding bij het omgevingsloket volstaat. Je kan zich ook domiciliëren in een (mobiele) zorgwoning.

Ook in Brussel zijn er nog veel onduidelijkheden. Enkel in Wallonië zijn de alternatieve woonvormen (‘habitat léger’) expliciet in de wetgeving opgenomen. Je moet in Wallonië wel altijd een bouwvergunning aanvragen en er zijn een aantal voorwaarden van toepassing. De ene gemeente zal ook meer geneigd zijn om de vergunning voor je tiny house, containerwoning of joert toe te kennen dan de andere.

Welke verzekering voor een tiny house of andere alternatieve woonvorm?

Het is altijd beter om je tiny house, chalet of wooncontainer te verzekeren. Zelfs als de kosten van deze alternatieve woonvormen bescheiden blijven, is het vaak een levensproject. Het zien afbranden of vernield zien worden door een overstroming, is een risico dat bestaat. Denk er dus aan om je investering te beschermen.

Op zoek naar een brandverzekering voor je alternatieve woning?

Bij DVV bieden we onze klanten de mogelijkheid om hun alternatieve woning te verzekeren als het een tweede verblijf is. Met de Cocoon Flex Woonverzekering kan je de verzekering aanpassen die je voor dit type woning nodig hebt. Vraag meer info bij je DVV-consulent.

Geüpdate op 29/09/2023

Goed om te weten

  • De woningverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. 
  • Zijn niet gedekt: schade door condensatie of door infiltratie van regenwater via muren of schoorstenen of door grondwater.
  • Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:
  • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Cocoon Flex is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent