• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Wat is de evenredigheidsregel in woningverzekering?

De evenredigheidsregel van a tot z

Na een schadegeval past een verzekeraar soms de evenredigheidsregel toe om een verzekerde te vergoeden. Maar wat is het precies? Hoe kan ik dat vermijden? Past DVV die regel toe? We leggen het uit in dit artikel.

In welk geval gebruikt een verzekeraar de evenredigheidsregel?

Bij schade heeft een verzekeraar het recht de evenredigheidsregel toe te passen in geval van onderverzekering. D.w.z. wanneer de verzekerde waarde van je woning lager is dan de werkelijke waarde.

Om onderverzekering en dus de toepassing van de evenredigheidsregel te vermijden, zijn verzekeraars verplicht je evaluatieroosters voor te stellen om de waarde van je gebouw en dus de premie van je brandverzekering te bepalen.

Hoe wordt de evenredigheidsregel toegepast?

Bij toepassing van de evenredigheidsregel wordt de verzekerde slechts gedeeltelijk vergoed. De verzekeraar bepaalt het bedrag van de schadevergoeding op basis van de volgende formule:

(schadebedrag - franchise) x verzekerde waarde / te verzekeren waarde

Stel:
je hebt een huis gekocht voor 220.000 euro en geopteerd voor een verzekering met Engelse franchise. Enkele jaren later, breekt er brand uit. De expert schat de schade op 80.000 euro. Bij de behandeling van je dossier stelt de verzekeraar vast dat je huis eigenlijk 270.000 euro waard is, want 2 jaar geleden heb je bijgebouwd, wat je bent vergeten te melden aan de verzekeraar. Deze laatste zal je als volgt vergoeden:

(€80.000 – €0) x 220.000 / 270.000 = €65.185,19

Denk er dus altijd aan je verzekeraar op de hoogte te brengen van iedere belangrijke verandering aan je woning die de waarde ervan kan verhogen: uitbouw, verbouwing van de zolder tot slaapkamers enz.

Geldt de evenredigheidsregel enkel voor het gebouw?

Neen, ook de inhoud kan onder de evenredigheidsregel vallen.

Wat in geval van oververzekering?

Als de verzekerde waarde in je contract hoger is dan de werkelijke waarde, spreken we van oververzekering. Dat is zinloos, want bij een schadeclaim zal je slechts vergoed worden voor het geleden verlies. Bovendien betaal je onnodig een hogere premie. Opzettelijke oververzekering wordt door de wet gelijkgesteld met fraude en is dus strafbaar. Je verzekeraar kan je contract nietig verklaren en je niet vergoeden in geval van schade. 

Past DVV de evenredigheidsregel toe?

Neen, niet als je ermee hebt ingestemd de waarde van je gebouw te bepalen aan de hand van het evaluatierooster dat we je hebben voorgesteld en dat gebaseerd is op het aantal kamers of de oppervlakte. Bij schade zal je volledig en integraal worden vergoed volgens de waarde van het op dat moment gedekte gebouw.

Met ons rooster kan je ook je in eerste risico verzekerde inboedel taxeren. Dit betekent dat de inhoud verzekerd is voor een welbepaald bedrag. Bij schade vergoeden we je tot dat maximumbedrag voor de gedekte inboedel.

Word correct vergoed met DVV

Verzekerd zijn met de woningverzekering Cocoon Flex (en het evaluatierooster van DVV aanvaard hebben)? Dat is de garantie dat je altijd een correcte schadevergoeding krijgt!

Gepubliceerd op 22/08/2023

Goed om te weten

  • De woningverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. 
  • Schade door water dat binnendringt via deuren, vensters, verluchtingsgaten of andere openingen in het gebouw betalen we niet terug.
  • Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:
  • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De verzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start (formule Cocoon Flex) zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent