• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

5 veelgemaakte fouten bij de zoektocht naar een woning

Een huis of appartement kopen? Vermijd deze fouten!

Eindelijk, je spaargeld en je inkomen zijn voldoende groot om de aankoop van een huis of appartement te overwegen. Start dit avontuur niet halsoverkop! Bepaalde fouten kunnen zware gevolgen hebben. We belichten de belangrijkste te vermijden fouten. Een verwittigd man is er twee waard …

1. Een advertentie niet in detail lezen

Je vond net het huis van je dromen... althans op papier of op het scherm! Foto's kunnen je een verkeerd beeld geven van de oppervlakte van de verschillende ruimtes. Ze laten ook niet alles zien! Controleer zeker bepaalde criteria .

Als de energieprestaties van de woning niet worden vermeld in de advertentie, informeer dan naar het EPC-certificaat. Meteen krijg je een eerste idee van het budget dat je best voor energierenovatie begroot.

2. Geen prioriteiten stellen

Verwar noden niet met wensen. De kans is groot dat je droomhuis niet aan al je verlangens tegemoetkomt. Stel daarom twee lijstjes op: een met punten waarop je geen compromissen wil sluiten, en een ander waar flexibiliteit de toon zet.

Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een tuin? Is een kelder of zolder noodzakelijk? Hoe belangrijk is de nabijheid van openbaar vervoer? Of een autosnelweg in de buurt? Veel zaken om te overwegen en … prioriteiten verschillen van persoon tot persoon.

3. Meteen toeslaan bij de eerste opportuniteit

Het is je eerste aankoop en je bent enthousiast. Niet meer dan normaal, maar hou het hoofd koel. Het eerste huis dat je zoekt kan best je hart stelen, maar laat je niet te snel verleiden. Zelfs niet als je het een superleuke woning vindt en de makelaar je op de hielen zit. Bezoek meerdere woningen vooraleer je je keuze maakt. Enkel zo bouw je een referentiekader op om te kunnen vergelijken. Neem zeker ook de tijd om goed na te denken en alles op een rijtje te zetten. 

4. Overhaast kopen zonder een follow-upbezoek

Je bent smoorverliefd geworden op een woning en je maakt je zorgen dat het huis van je dromen je zal ontglippen. Breng vooraleer je een bod uitbrengt een follow-upbezoek, samen met een expert of professional die de staat van de woning monitort: dak, vocht, verwarmingssysteem, boiler … Alleen zo krijg je een realistisch beeld of je voldoende middelen hebt om de aanpassingswerken te financieren.

Plan meerdere bezoeken op verschillende tijdstippen. De hoeveelheid zonneschijn en mogelijke geluidsoverlast (lawaaierige buren, verkeer ...) verschillen al wel eens volgens het tijdstip van de dag...

5. Je budget verkeerd inschatten

De eerste belangrijke stap in elk vastgoedproject is het bepalen van je eigen inbreng en het uitzoeken welk bedrag je kunt lenen. Hou er ook rekening mee dat het financiële plaatje bij het kopen van een woning of appartement ruimer is dan de aankoopprijs. Denk aan notariskosten, verhuiskosten, elektriciteitsaanpassingen, energierenovaties en nog andere werkzaamheden.

Vraag deskundig advies... Kredietmakelaars van DVV helpen je met hun expertise maar wat graag om door het bos de bomen te zien. Ze begeleiden je tijdens heel je traject.

Advies nodig om je vastgoedproject te realiseren?

Je DVV- kredietmakelaar is je gids en helpende hand bij je project. Je kunt uiteraard starten met een online simulatie, maar even langsgaan bij je kredietmakelaar zal je een beter beeld geven van mogelijke kortingen waarvan je kan genieten.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent