• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

Woningprijzen: een woning kopen zonder eigen inbreng

Een woning kopen: wat als uw woonkrediet niet volstaat?

De vastgoedprijzen in België stijgen al enkele jaren. De gemiddelde prijs van een huis is gestegen met +4,2% in 2020 tot 250.000 euro. Voor een appartement is dat zelfs +8,5%, met een gemiddelde van 217.000 euro over alle gewesten heen. Welke alternatieven hebt u om de aankoop van een woning te financieren?

Beperkingen opgelegd aan financiële instellingen

De Nationale Bank van België legt een limiet op aan kredietinstellingen. Als algemene regel geldt dat u maximaal 90% van de aankoopprijs van een woning kan lenen als u er zelf in wil wonen. Koopt u voor het eerst een huis of appartement en is uw professionele situatie goed? Dan kan u misschien meer lenen dan 90%. Voor starters moeten kredietinstellingen de volgende regels respecteren: 35% van de kredieten mogen inderdaad meer dan 90% bedragen. En 5% meer dan 100%. 

Op zoek naar een woonkrediet?

Mogelijke financieringsoplossingen

Zelfs als u een woonkrediet neemt, zal u dus vaak een deel van de aankoopprijs en alle bijkomende kosten  voor uw huis of appartement zelf moeten financieren. Welke oplossingen zijn er?

  • Hulp van uw ouders: ze kunnen u geld schenken of geld lenen (met of zonder intrest).
  • Bouwsparen: u gebruikt het geld dat u opzij gezet hebt om de premie van de schuldsaldoverzekering te betalen die gevraagd wordt door de verzekeraar. U kan ook bij DVV terecht voor dit type sparen.
  • Hypotheek op een onroerend goed: door een ander onroerend goed in pand te geven dan u wil kopen, laten sommige kredietinstellingen u meer lenen. DVV aanvaardt een hypotheek op een bijkomend vastgoed op voorwaarde dat het niet de gezinswoning is.
  • Mede-eigendom: u en uw ouders kopen bijvoorbeeld een evenredig deel van het onroerend goed. Als u met meer bent, dan kan u wellicht een groter bedrag op tafel leggen en is de financiering makkelijker.

DVV is er voor u

Bent u van plan om een woning te kopen? Begin met een online simulatie van uw woonkrediet. Contacteer daarna een DVV-kredietmakelaar. Zij of hij helpt u graag met uw project en uw woonkrediet.

Gepubliceerd op 22/10/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent