• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

Woningprijzen: een woning kopen zonder eigen inbreng

Een woning kopen: wat als je woonkrediet niet volstaat?

De vastgoedprijzen in België stijgen al enkele jaren. De gemiddelde prijs van een huis is gestegen met +4,2% in 2020 tot 250.000 euro. Voor een appartement is dat zelfs +8,5%, met een gemiddelde van 217.000 euro over alle gewesten heen. Welke alternatieven heb je om de aankoop van een woning te financieren?

Beperkingen opgelegd aan financiële instellingen

De Nationale Bank van België legt een limiet op aan kredietinstellingen. Als algemene regel geldt dat je maximaal 90% van de aankoopprijs van een woning kan lenen als je er zelf in wil wonen. Koop je voor het eerst een huis of appartement en is je professionele situatie goed? Dan kan je misschien meer lenen dan 90%. Voor starters moeten kredietinstellingen de volgende regels respecteren: 35% van de kredieten mogen inderdaad meer dan 90% bedragen. En 5% meer dan 100%. 

Op zoek naar een woonkrediet?

Mogelijke financieringsoplossingen

Zelfs als je een woonkrediet neemt, zal je dus vaak een deel van de aankoopprijs en alle bijkomende kosten voor je huis of appartement zelf moeten financieren. Welke oplossingen zijn er?

  • Hulp van je ouders: ze kunnen je geld schenken of geld lenen (met of zonder intrest).
  • Bouwsparen: je gebruikt het geld dat je opzij gezet hebt om de premie van de schuldsaldoverzekering te betalen die gevraagd wordt door de verzekeraar. Je kan ook bij DVV terecht voor dit type sparen.
  • Hypotheek op een onroerend goed: door een ander onroerend goed in pand te geven dan je wilt kopen, laten sommige kredietinstellingen je meer lenen. DVV aanvaardt een hypotheek op een bijkomend vastgoed op voorwaarde dat het niet de gezinswoning is.
  • Mede-eigendom: jij en je ouders kopen bijvoorbeeld een evenredig deel van het onroerend goed. Als je met meer bent, dan kan je wellicht een groter bedrag op tafel leggen en is de financiering makkelijker.

DVV is er voor je

Ben je van plan om een woning te kopen? Begin met een online simulatie van je woonkrediet. Contacteer daarna een DVV-kredietmakelaar. Zij of hij helpt je graag met je project en je woonkrediet.

Gepubliceerd op 22/10/2021

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent