• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

Woning kopen: 9 stappen

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

Een huis of appartement kopen doe je niet elke dag. Het gaat om een belangrijk moment in je leven. Maar wat komt er allemaal kijken bij een woning kopen? We sommen de belangrijkste stappen voor je op.

1. Bepaal je budget

Naast de aankoopprijs zijn er nog heel wat andere kosten waarmee je rekening moet houden: notariskosten, registratiekosten enz. Begin met een precieze evaluatie van de bijkomende kosten. Maak daarna een afspraak met je financiële instelling voor een eerste schatting van het bedrag dat je kan lenen. Of doe een online simulatie op onze site.

2. Zoek de woning van je dromen

Immokantoren, notarissen, immosites, online openbare verkopen... Heel wat kanalen die je kan gebruiken om de woning te vinden die aan je wensen en je budget voldoet.

3. Bezoek verschillende woningen

Weinig mensen vinden meteen hun droomhuis... Door heel wat panden te bezoeken, verhoog je je kansen en wordt het makkelijker om te vergelijken

4. Controleer de staat van de woning

Heb je iets gevonden? Aarzel dan niet om een tweede bezoek te brengen om goed de staat van het pand te controleren. Maak gebruik van onze checklist voor verborgen verbreken. Druk hem af en neem hem mee.

5. Neem een optie of doe een bod

Ben je helemaal zeker van je droomwoning? Doe dan een schriftelijk bod. Als je nog aarzelt, vraag je beter na of je een optie kan nemen. Je hebt dan enkele dagen tijd voor je definitief beslist.

6. Zoek een woonkrediet

Vraag bij je financiële instelling om een woonkrediet dat is aangepast aan je terugbetalingscapaciteit. Je DVV-kredietmakelaar kan je helpen met een interessant woonkrediet met schuldsaldoverzekering.

7. Teken het compromis bij de notaris

Als de verkoper je bod aanvaard heeft, dan maak je een afspraak bij de notaris om het compromis te ondertekenen. Als deze overeenkomst is getekend, dan is de verkoop definitief. In veel gevallen zal je op dat moment een voorschot moeten betalen van 10% van de verkoopprijs.

8. Onderteken de akte bij de notaris

De notaris heeft na de ondertekening van het compromis vier maanden om de nodige opzoekingen te doen. Daarna word je in het notariskantoor uitgenodigd om de authentieke akte te ondertekenen. De verkoper zal je dan de sleutels overhandigen. Gefeliciteerd, je bent nu officieel eigenaar!

9. Bereid je verhuis voor

Als je je sleutels hebt, dan hoef je alleen nog te verhuizen. Maak gebruik van de checklist verhuizen om zeker te zijn dat je niets vergeet! Moeten er eerst nog werken gebeuren? Zorg dat je bekwame mensen inhuurt. Neem in elk geval geen risico als je verhuist of verbouwt en neem een goede verzekering.

Heb je een hypothecair krediet nodig om je project te realiseren?

Je kan ook bij je DVV-kredietmakelaar terecht voor een hypothecair krediet.

Goed om te weten 

Je vindt alle informatie over woonkrediet in de prospectus die beschikbaar is bij jouw kredietmakelaar die ook DVV-verzekeringsconsulent is.

De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht en wordt afgesloten voor een periode van één jaar met stilzwijgende verlenging.

Update op 30/11/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent