• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Kredieten

Woning kopen: 9 stappen

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

Een huis of appartement kopen doet u niet elke dag. Het gaat om een belangrijk moment in uw leven. Maar wat komt er allemaal kijken bij een woning kopen? We sommen de belangrijkste stappen voor u op.

1. Bepaal uw budget

Naast de aankoopprijs zijn er nog heel wat andere kosten waarmee u rekening moet houden: notariskosten, registratiekosten enz. Begin met een precieze evaluatie van de bijkomende kosten. Maak daarna een afspraak met uw financiële instelling voor een eerste schatting van het bedrag dat u kan lenen. Of doe een online simulatie op onze site.

2. Zoek de woning van uw dromen

Immokantoren, notarissen, immosites, online openbare verkopen... Heel wat kanalen die u kan gebruiken om de woning te vinden die aan uw wensen en uw budget voldoet.

3. Bezoek verschillende woningen

Weinig mensen vinden meteen hun droomhuis... Door heel wat panden te bezoeken, verhoogt u uw kansen en wordt het makkelijker om te vergelijken

4. Controleer de staat van de woning

Hebt u iets gevonden? Aarzel dan niet om een tweede bezoek te brengen om goed de staat van het pand te controleren. Maak gebruik van onze checklist voor verborgen verbreken. Druk hem af en neem hem mee.

5. Neem een optie of doe een bod

Bent u helemaal zeker van uw droomwoning? Doe dan een schriftelijk bod. Als u nog aarzelt, vraagt u beter na of u een optie kan nemen. U hebt dan enkele dagen tijd voor u definitief beslist.

6. Zoek een woonkrediet

Vraag bij uw financiële instelling om een woonkrediet dat is aangepast aan uw terugbetalingscapaciteit. Uw DVV-kredietmakelaar kan u helpen met een interessant woonkrediet met schuldsaldoverzekering.

7. Teken het compromis bij de notaris

Als de verkoper uw bod aanvaard heeft, dan maakt u een afspraak bij de notaris om het compromis te ondertekenen. Als deze overeenkomst is getekend, dan is de verkoop definitief. In veel gevallen zal u op dat moment een voorschot moeten betalen van 5% à 10% van de verkoopprijs.

8. Onderteken de akte bij de notaris

De notaris heeft na de ondertekening van het compromis 4 maanden om de nodige opzoekingen te doen. Daarna zal hij of zij u en de verkoper uitnodigen om de authentieke akte te ondertekenen in zijn of haar kantoor. De verkoper zal u dan de sleutels overhandigen. Gefeliciteerd, u bent nu officieel eigenaar!

9. Bereid uw verhuis voor

Als u uw sleutels hebt, dan hoeft u alleen nog te verhuizen. Maak gebruik van de checklist verhuizen om zeker te zijn dat u niets vergeet! Moeten er eerst nog werken gebeuren? Zorg dat u bekwame mensen inhuurt. Neem in elk geval geen risico als u verhuist of verbouwt en neem een goede verzekering.

DVV is er voor u

Advies nodig voor uw woonkrediet? Contacteer uw DVV-kredietmakelaar. Zij of hij helpt u graag, zowel voor uw lening als voor uw verzekeringen.

Gepubliceerd op 22/10/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent