• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Kredieten

7 tips voor uw tweede verblijf in het buitenland

Waarop letten als u woning in het buitenland koopt?

Heel wat Belgen hebben een tweede verblijf in het buitenland. Denkt u er ook aan om een vastgoed te kopen in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië? Met deze 7 tips bent u er helemaal klaar voor.

1. Weet wat u doet

Bent u tijdens uw vakantie verliefd geworden op dat charmante huisje dat te koop stond in dat pittoreske Spaanse dorpje? Super, maar zet toch maar eens alle plus- én minpunten op een rij. De prijs is misschien wel interessant, maar wat met de bereikbaarheid? En hoe zit het als u boodschappen wil doen of op restaurant wil? En wat als u de woning wil verhuren als vakantiewoning? Dan is het misschien wel handiger als uw tweede verblijf niet zo afgelegen ligt.

2. Informeer u goed

 • Ga praten met de lokale bevolking. Zo krijgt u voeling met de omgeving en de buurt waar uw eventuele tweede verblijf ligt. Als u eraan denkt om te verhuren, moet u ook op zoek naar een lokale vertrouwenspersoon die de sleutel kan overhandigen of snel een probleem kan oplossen.  
 • Neem een makelaar of vastgoedkantoor onder de arm, maar weet dat bijvoorbeeld in Spanje iedereen makelaar kan worden. Het biedt dus minder zekerheid dan in België.
 • Schakel eventueel een notaris of advocaat in. Zo worden de risico’s kleiner. 

3. Hou rekening met alle kosten

 • Aankoopkosten: bovenop de prijs van uw woning of appartement komen net als in België meestal registratierechten, administratieve kosten enz.
 • Inrichting: het budget dat u nodig hebt voor de inrichting, zal uiteraard afhangen van uw smaak en de grootte van uw woning.
 • Gemeenschappelijke kosten: als u een appartement koopt, kan daar maandelijks een aanzienlijke som bovenop komen voor het gemeenschappelijke beheer.
 • Vaste maandelijkse kosten: denk aan verwarming, water, internet, verzekeringen enz.
 • Onderhoud en herstelling: hou rekening met klusjes in en rond uw woning, bijvoorbeeld voor uw zwembad of uw tuin.

4. Vergeet de fiscus niet

Een tweede verblijf moet u altijd aangeven in België. Ook als u het enkel zelf gebruikt. Hebt u ook huurinkomsten? Ga dan na waar u belastingen moet betalen. Met heel wat landen heeft België een dubbelbelastingverdrag dat vastlegt in welk land u belastingen betaalt. 
 
In het land waar uw woning ligt, zal u meestal ook een vastgoedbelasting moet betalen. In België is dat de onroerende voorheffing.
 

5. Wees voorzichtig met voorschotten

Een notaris speelt niet overal dezelfde rol als in België. Bij ons bekijkt zij of hij bijvoorbeeld of er geen schulden zijn. In andere landen is dat niet altijd het geval. Dat betekent dat u beter voorzichtig bent als u een voorschot geeft. Een advocaat onder de arm nemen, kan veel problemen voorkomen.
 

6. Doe aan successieplanning

Uw erfgenamen zullen later successierechten moeten betalen op uw volledige vermogen, dus ook op uw tweede verblijf. Soms moet er dan ook in het buitenland erfbelasting betaald worden. Eventueel kan u zorgen dat uw kinderen de woning in blote eigendom krijgen en u enkel het vruchtgebruik hebt. In dat geval betalen ze later geen successierechten.
 

7. Denk aan een woningverzekering

Voor een tweede verblijf hebt u een aparte woonverzekering nodig in het land waar uw woning ligt. Zeker als u een lening lopen hebt, is dat een absolute aanrader.
 

DVV helpt u met een woonkrediet

U hebt beslist om uw droom waar te maken en in het buitenland een woning te kopen? Voor een woonkrediet op uw maat zit u goed bij uw DVV-consulent

Gepubliceerd op 29/05/2019

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent