Wil je als alleenstaande een woning kopen? Je bent niet alleen. Uit cijfers van Belgische banken blijkt dat ongeveer een derde van de woonkredieten wordt toegekend aan gezinnen met één inkomen. Alleen een woning kopen, is moeilijker, maar gelukkig niet onhaalbaar als je goed bent voorbereid.
Een woning kopen als alleenstaande is financieel minder evident dan als koppel. Kredietmaatschappijen willen zeker zijn dat het woonkrediet kan worden afgelost. Daarom kijken ze bij de evaluatie van je dossier vooral naar de volgende elementen:
- De afbetaling mag in principe niet meer bedragen dan een derde van je inkomen. Soms wordt het beschikbaar inkomen als maatstaf gebruikt. Dat betekent dat ze kijken naar het bedrag dat overblijft om dagelijkse en onvoorziene uitgaven te betalen. Als dat volstaat, zullen kredietgevers soms meer lenen dan een derde.
- Kredietmaatschappijen vragen een eigen inbreng. Zeker nu de richtlijnen van de Nationale Bank het aantal leningen die hoger zijn dan 90% van de waarde van de woning beperken.
Met deze tips komt een eigen woning een stuk dichterbij:
- Check met de woonsimulator hoeveel je kan lenen.
- Bekijk of je financiële hulp kan krijgen van je ouders. Daardoor verhoog je eigen inbreng en daalt het risico voor de kredietmaatschappij.
- Doe niet alles in een keer. Je kan bijvoorbeeld beslissen om wel de woning te kopen, maar eerst verder sparen voor je met de renovatie begint.
Bijna de helft van alle huishoudens in België bestaat vandaag uit alleenwonenden of alleenstaande ouders. Je bent dus echt niet alleen en je plannen zijn echt niet onhaalbaar. Heb je een woning op het oog? Check dan zeker de DVV Verborgen Gebreken Starterskit om onaangename verrassingen te vermijden. Ben je op zoek naar een woonkrediet? Bespreek je plannen met je DVV-kredietmakelaar. Zij of hij helpt je graag.
Gepubliceerd op 28/10/2020