• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Laat je kapotte toestellen repareren: zeg ja tegen de circulaire economie

Je kapotte toestellen repareren, doen!

Kapotte toestellen kunnen gedekt zijn door je woningverzekering, maar alles hangt af van de oorzaak van de schade. Als je vintage radio of je wasmachine in rook opgaat door een brand of schade heeft door een overstroming, dan is dat verzekerd. Als ze gewoon stuk gaan of als er sprake is van ‘vervroegde of geprogrammeerde veroudering’, dan zijn ze niet verzekerd. In die gevallen is het slim om je kapotte toestellen te (laten) repareren

Heb je al gehoord van vervroegde veroudering?

Je printer die na enkele jaren de geest geeft. Je waterkoker die dienst weigert net nadat de garantie vervallen is. Je mobiele telefoon die veel sneller dan verwacht niet meer mee wil. Soms beperken fabrikanten de levensduur van toestellen. We spreken dan van vervroegde of geprogrammeerde veroudering.

Doe je al mee aan de circulaire economie?

In de circulaire economie gebruiken we producten en materialen zo lang mogelijk en gaan we grondstoffen en hulpbronnen hergebruiken om opnieuw waarde te creëren. Bijvoorbeeld:

  • Producten langer gebruiken.
  • Dingen hergebruiken.
  • Kapotte toestellen repareren.
  • Tweedehands kopen.

Dat is interessant voor onze portemonnee, maar ook voor het klimaat. Nieuwe producten vragen immers veel energie en schaarse materialen. 

Om hoeveel kapotte toestellen per jaar gaat het?

Elk jaar komen er bij Recupel meer dan 100.000 ton afgedankte huishoudtoestellen binnen. In 2021 waren dat bijvoorbeeld:

  • 501.900 koel- en vriesapparaten
  • 754.700 tv’s en monitoren
  • 623.300 wasmachines, vaatwassers enz.

Daarbovenop komt nog een enorm aantal oude mobiele telefoons die heel vaak in onze kast blijven liggen. Als we daar een klein deel van zouden kunnen repareren en hergebruiken, dan zou dat al een groot verschil maken.

Hoe of waar kan je kapotte toestellen repareren?

Er zijn heel wat mogelijkheden om je defecte apparaten te (laten) herstellen. We zetten er enkele op een rij:

  • Check altijd eerst of je toestel niet meer onder garantie valt. Meestal heb je twee jaar garantie, voor tweedehands of refurbished toestellen is dat één jaar. In dat geval kan je het gewoon terugsturen naar de verkoper.
  • Ga naar een Repair Café. In een Repair Café leer je van andere vrijwilligers hoe je je toestellen kan herstellen. Zoek in Google op Repair Café en je woonplaats en je vindt vast een plek in de buurt.
  • Probeer je defecte toestellen zelf te herstellen. Daarvoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de reparatiehandleiding of Repairguide die is uitgewerkt in het kader van een Europees project. Voor wisselstukken vind je online heel wat webshops.
  • Schakel een professionele hersteller in of – waarom niet – een student die tegen een klein prijsje de herstelling doet. Zeker voor computerhulp kan dat een interessante optie zijn.
  • Breng je oude elektro naar een kringwinkel. Als het economisch en ecologisch verantwoord is, worden de toestellen hersteld en daarna verkocht. Als er echt geen leven meer in te krijgen is, dan is het containerpark de geschikte bestemming. Ook zo doe je mee aan de circulaire economie, want dan kunnen de materialen opnieuw gebruikt worden.

Tip: check Repair Maps voor een handig overzicht van professionele herstellers, Repair Cafés en andere mogelijkheden in je buurt.

Wat als je een geleend voorwerp beschadigt?

De optie Uitgebreide Burgerlijke aansprakelijkheid van de familiale verzekering dekt onder meer schade aan toevertrouwde voorwerpen. Zo kan je zonder stress de grasmaaier van je buurman of de decoupeerzaag van je broer lenen!

Wat kan de brandverzekering Cocoon Flex voor je doen?

De brandverzekering Cocoon Flex van DVV helpt meestal niet voor kapotte toestellen, maar biedt wel ruime waarborgen én Home Assistance. Met die service sturen we bijvoorbeeld bij waterschade of een mazoutlek een professionele firma die het lek komt opsporen. Of nog: als je de deur hebt laten dichtvallen en de sleutel nog aan de binnenkant zit, zorgen wij voor een slotenmaker. Wij vergoeden de verplaatsing en de interventie van de slotenmaker (tot maximaal 260 euro).

DVV is er voor je

Wil je meer weten over de woningverzekering Cocoon Flex of over de bijstand via Home Assistance? Ga langs bij een DVV-consulent, zij of hij helpt je graag!

Goed om te weten

Oef, een mens!

Bij DVV gaat het in de eerste plaats om mensen! Dat betekent ook dat in geval van schade je DVV-consulent je dossier persoonlijk en snel zal beheren. Op belangrijke momenten kan je dus rekenen op de hulp van een echte mens. Een hele geruststelling!

De woonverzekering Cocoon Flex en de familiale verzekering zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Gepubliceerd op 14/07/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent