• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Wonen

Hoe wordt mijn woonverzekeringspremie berekend?

Brandverzekering: hoe wordt de prijs berekend?

Elke brandverzekering is anders, al gebruiken de meeste verzekeraars een gemeenschappelijke basis om de premie te berekenen. We geven hier de belangrijkste criteria die een rol spelen bij de prijsbepaling van je woningverzekering.

Op welke gemeenschappelijke basis bepalen de verzekeraars het bedrag van de woonverzekeringspremie?

Als eigenaar moet je je gebouw verzekeren. Bij de waardebepaling spelen talrijke parameters een rol: aantal gevels, bijgebouwen, aanwezigheid van een garage of open haard, ... Hoe hoger de waarde van je gebouw, hoe hoger je premie. 

Sommige materialen zijn bijvoorbeeld minder goed bestand tegen brand dan andere. Dat geldt zeker voor rieten daken.

Als je dure materialen in je huis hebt, zoals marmer, natuursteen of ruw hout, kan dat invloed hebben op je premie.

Je gebruikt je gebouw ook beroepshalve? Dan kan je premie hoger zijn. 

Of het nu om meubilair, kleding, kunstwerken of elektronica gaat, je persoonlijke bezittingen zijn waardevol. 

In het basispakket zit soms diefstal of rechtsbijstand, maar niet altijd. DVV heeft gekozen voor een flexibel pakket met een twaalftal opties en facultatieve waarborgen. Met de woningverzekering Cocoon Flex betaal je enkel voor wat je écht nodig hebt. Je gaat toch niet betalen voor een tuin of een zwembad, bijvoorbeeld, als je er geen hebt? Het aantal opties en waarborgen dat je afsluit, heeft uiteraard een invloed op je premie.

Sommige locaties zijn risicovoller dan andere. Dat is onder meer het geval voor overstromingsgebieden of voor bepaalde steden die erg in trek zijn bij inbrekers. 

De franchise, d.w.z. het bedrag dat je bereid bent uit eigen zak te betalen bij schade, beïnvloedt je premie. Je betaalt liever geen franchise? DVV stelt je de optie Engelse franchise voor: als je schadebedrag 298 euro overschrijdt (bedrag van augustus 2022, wordt maandelijks aangepast aan de consumptieprijsindex), word je integraal vergoed, zonder dat je een franchise moet betalen

Wat is het evaluatierooster?

Verzekeraars gebruiken in principe een evaluatierooster om de waarde van je woning en van de inboedel te bepalen. Aan de hand van die vragenlijst, die rekening houdt met het aantal kamers van je woning, de afwerking, de oppervlakte enz., kan worden bepaald hoeveel je eigendom waard is op het moment dat je je woningverzekering afsluit. Een correct ingevuld evaluatierooster betekent een juist berekende verzekeringspremie en dus een correcte vergoeding bij schade

Waarom stijgt mijn premie elk jaar?

De verzekeringspremie van je huis hangt samen met de heropbouwkosten ervan. Deze laatste stijgen elk jaar volgens een wettelijk bepaalde index (de ABEX-index). Daardoor stijgt ook je premie, net als de schadevergoeding.

Waar moet ik op letten bij de keuze van mijn brandverzekering?

Verzekerd zijn is één ding, goed verzekerd zijn is een ander. Naast de prijs van je woningverzekering vergelijk je best ook:

 • de dekkingen: wat is inbegrepen en wat niet? Moet ik opties toevoegen om goed gedekt te zijn?
 • het dekkingsniveau: wat zal worden vergoed bij schade?

Ben je goed verzekerd?

Je hebt werken uitgevoerd? Een aanbouw laten zetten? Dan is je woning in waarde gestegen en is je eigendom misschien wel ondergewaardeerd. Sommige verzekeraars passen in dat geval de evenredigheidsregel toe, die voor jou niet bepaald voordelig is. DVV gelukkig niet, tenminste als je het evaluatierooster van DVV juist invult! Toch blijft het interessant om samen met een DVV-consulent een gratis check-up van al je verzekeringen te doen en na te gaan of je niet onder- of oververzekerd bent.

Gepubliceerd op 22/08/2023

Goed om te weten

 • De woningverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. 
 • Schade door water dat binnendringt via deuren, vensters, verluchtingsgaten of andere openingen in het gebouw betalen we niet terug.
 • Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:
 • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De verzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start (formule Cocoon Flex) zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent