Elke brandverzekering is anders, al gebruiken de meeste verzekeraars een gemeenschappelijke basis om de premie te berekenen. We geven hier de belangrijkste criteria die een rol spelen bij de prijsbepaling van je woningverzekering.
Sommige materialen zijn bijvoorbeeld minder goed bestand tegen brand dan andere. Dat geldt zeker voor rieten daken.
Als je dure materialen in je huis hebt, zoals marmer, natuursteen of ruw hout, kan dat invloed hebben op je premie.
Je gebruikt je gebouw ook beroepshalve? Dan kan je premie hoger zijn.
Of het nu om meubilair, kleding, kunstwerken of elektronica gaat, je persoonlijke bezittingen zijn waardevol.
Sommige locaties zijn risicovoller dan andere. Dat is onder meer het geval voor overstromingsgebieden of voor bepaalde steden die erg in trek zijn bij inbrekers.
Verzekeraars gebruiken in principe een evaluatierooster om de waarde van je woning en van de inboedel te bepalen. Aan de hand van die vragenlijst, die rekening houdt met het aantal kamers van je woning, de afwerking, de oppervlakte enz., kan worden bepaald hoeveel je eigendom waard is op het moment dat je je woningverzekering afsluit. Een correct ingevuld evaluatierooster betekent een juist berekende verzekeringspremie en dus een correcte vergoeding bij schade.
De verzekeringspremie van je huis hangt samen met de heropbouwkosten ervan. Deze laatste stijgen elk jaar volgens een wettelijk bepaalde index (de ABEX-index). Daardoor stijgt ook je premie, net als de schadevergoeding.
Verzekerd zijn is één ding, goed verzekerd zijn is een ander. Naast de prijs van je woningverzekering vergelijk je best ook:
Je hebt werken uitgevoerd? Een aanbouw laten zetten? Dan is je woning in waarde gestegen en is je eigendom misschien wel ondergewaardeerd. Sommige verzekeraars passen in dat geval de evenredigheidsregel toe, die voor jou niet bepaald voordelig is. DVV gelukkig niet, tenminste als je het evaluatierooster van DVV juist invult! Toch blijft het interessant om samen met een DVV-consulent een gratis check-up van al je verzekeringen te doen en na te gaan of je niet onder- of oververzekerd bent.
Gepubliceerd op 22/08/2023
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
De verzekeringen Cocoon Flex en Cocoon Start (formule Cocoon Flex) zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Een waterlek kan heel veel oorzaken hebben: een gesprongen leiding, een kapotte kraan, een versleten afdichting, enz. Maar wat moet je doen bij een lek of vocht?
Het onderhoud van verwarmingsketels en warmwatertoestellen garandeert de goede werking van je toestellen, maar zorgt ook voor je veiligheid. Ontdek er meer over.
Na een schadegeval past een verzekeraar soms de evenredigheidsregel toe voor de schadevergoeding. Maar wat is het precies? Hoe vermijd ik het? En bij DVV?